Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> W jakiej postaci najlepiej przechowywać treść strony?, jak połączyć łatwą edycję treści z genrowaniem końcowych stron HTML
jolam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

W jaki inny sposób niż poprzez znaczniki HTML organizować dane, które potem wyświetla się na stronie? Chodzi mi o jakąś alternatywę dla znaczników otwierających i zamykających <p>, <hX> i innych? Bo teraz jeśli mam ileś stron (wszystkie generowane poprzez PHP i SQL) to mimo, że mają podobny układ treści, to (poza menu i szablonem strony) w tekstach powinnam wstawiać te znaczniki HTML. Wymyśliłam, że pole w bazie może zawierać tekst z pustymi linijkami i te puste linijki oznaczają granice akapitów, dwie linijki oznaczają nagłówek. I mimo, że łatwiej mi wciskać ENTER kilka razy zamiast wpisywać te znaczniki to nie jestem zadowolona z tego rozwiązania. Bo nie da się już w tak prosty sposób wstawiać list UL i innych elementów. Jak mogłabym lepiej to robić? Generalnie aby nie stanowiących właściwą treść strony elementów było jak najmniej.

pozdrawiam Jola
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
jolam

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ten Markdown wydaje się bardzo ciekawy. A czy nie ma błędó jeśli w tekście pojawią się np gwiazdki oznaczające wyróżnienie w tym systemie? Czy znasz jakieś inne systemy służące takich celów jak pisałam. I chyba najważniejsze dla mnie pytanie. JEśli dobrze zrozumiałam, to w tym (lub podobnym formacie) powinnam trzymać treści strony w bazie? I potem podczas generowania strony robić z takiej treści treść HTML? Czy może już w bazie powinnam mieć znaczniki HTML?
Czy moglibyście mi również powiedzieć jak robi się cache strony? Jeśli dobrze zrozumiałam, to przyśpiesza wczytywanie strony?

pozdrawiam serdecznie Jola
postscriptum
jak zainstalować ten Markdown?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:47