![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
robię właśnie odpłatnie stronę internetową (właściwie wizytówkę...) dla jednej z firm. I tutaj mam pytanie - czy do jej zrobienia mogę używać obrazków znalezionych w internecie? Czy zmienia coś to, że otrzymam opłatę za tą stronę? Jak się mają do tego prawa autorskie? Czy może istnieją jakieś udostępnione zdjęcia/obrazki, które mogę używać do dowolnych celów? Jakie mogę mieć konsekwencje tego, że zamieszczę cudzy obrazek na własnej stronie? Z góry dziękuję za pomoc... Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co do konsekwencji - żadne-musiałby Cię pozwać, a nikt normalny raczej tego nie zrobi Oj, grubo się mylisz. Konsekwencje są żadne... dopóki nie zostaniesz pozwany, a jeśli sobie będziesz tak lecieć w kulki, to na pewno prędzej czy później zostaniesz, tym bardziej jeśli swoją "twórczość" publikujesz. Może nie w ciągu miesiąca czy dwóch, czasem takie sprawy dopiero po latach wychodzą, gdy ktoś przez przypadek trafi na to i wyda to mu się skądś znajome. Oczywiście istnieją katalogi "otwartych" grafik. Pierwszym źródłem może być http://commons.wikimedia.org/ - zamieszczone tam zdjęcia i ilustracje są udostępniane na jednej z wolnych licencji i masz tam dokładnie opisane, pod jakimi warunkami możesz kopiować i wykorzystywać dany materiał. Jeśli chcesz mieć całkowicie wolne ręce, szukaj grafik public domain, czyli grafik, co do których autor zrzekł się praw autorskich, a w przypadku Polski - praw majątkowych (praw autorskich w naszym kraju nie można się pozbawić, nawet dobrowolnie). Nie wiem, jaka tematyka dokładnie Cię interesuje, ale od ok. półtora roku sam zajmuję się fotografią transportowo-miejską i mam w tej chwili kilka galerii udostępnionych jako public domain na mojej stronie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 23:26 |