![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
Ze względu że już od dłuższego czasu przymierzam się do tego ZCE ... to mam pytanie do osób co posiadają (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Kiedy zrozumieliście że umiecie wystarczająco aby móc pozytywnie napisać ten egzamin ? Bo osobiście ciągle się waham czy moja wiedza nie jest zbyt mała aby zdawać :/ Niby jest wypisane co może być na egzaminie , ale teraz pytanie czy czymś mnie nie zaskoczą, czy nie dostanę masy podchwytliwych pytań ... Dlatego pytam się , kiedy zrozumieliście że wiecie już wszystko / wystarczająco dużo i napiszecie ten egzamin bez problemu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 6 Dołączył: 15.07.2009 Skąd: Śląsk->Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Puciek pierdoły wypisujesz, posiadanie niektórych certyfikatów jest jak najbardziej korzystne, one potwierdzają poziom Twojej wiedzy. Analogicznie ktoś, kto ma wyższe wykształcenie dostanie lepsze wynagrodzenie niż ktoś po szkole średniej na tym samym stanowisku, tylko dlatego, że "ma papierek ukończenia studiów" ponieważ jego wiedza została przez odpowiednie osoby sprawdzona. A przecież teoretycznie obaj mogą mieć ten sam poziom wiedzy.
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Puciek pierdoły wypisujesz, posiadanie niektórych certyfikatów jest jak najbardziej korzystne, one potwierdzają poziom Twojej wiedzy. Analogicznie ktoś, kto ma wyższe wykształcenie dostanie lepsze wynagrodzenie niż ktoś po szkole średniej na tym samym stanowisku, tylko dlatego, że "ma papierek ukończenia studiów" ponieważ jego wiedza została przez odpowiednie osoby sprawdzona. A przecież teoretycznie obaj mogą mieć ten sam poziom wiedzy. Kurde ja faktycznie pierdoly wypisuje bo wole progrmiste po 4 latach doswiadczenia w pracy niz programiste po 4 latach studiow ale z dyplomem i jakos mnie ten papierek ze ukonczyl studia nie przekonuje.@phpion, i dlatego ze jest ich wiecej to znaczy ze maja racje ? I powiedz mi ile tych przeroznych trafnych argumentow bylo, bo ja moge powiedziec dokladnie to samo w druga strone i nawet porpzec roznymi ciekawymi cytatami, nie tylko obrazami. Ten post edytował Puciek 31.07.2009, 14:46:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde ja faktycznie pierdoly wypisuje bo wole progrmiste po 4 latach doswiadczenia w pracy niz programiste po 4 latach studiow ale z dyplomem i jakos mnie ten papierek ze ukonczyl studia nie przekonuje. A co wolisz:1. Programista cztery lata doświadczenia; 2. Programista cztery lata doświadczenia z dyplomem uczelni; (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
A co wolisz: 1. Programista cztery lata doświadczenia; 2. Programista cztery lata doświadczenia z dyplomem uczelni; (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Powinno być raczej 1. Programista siedem lata doświadczenia; (zakładam że studia 3 letnie u osoby nr.2 ) 2. Programista cztery lata doświadczenia z dyplomem uczelni; Kiedy osoba 2 się uczyła osoba 1 pracowała , kiedy osoba 2 zaczynała prace osoba 1 nadal pracowała (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno być raczej 1. Programista siedem lata doświadczenia; (zakładam że studia 3 letnie u osoby nr.2 ) 2. Programista cztery lata doświadczenia z dyplomem uczelni; Kiedy osoba 2 się uczyła osoba 1 pracowała , kiedy osoba 2 zaczynała prace osoba 1 nadal pracowała (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Osoba numer 1 nigdy nie będzie miała takiej wiedzy jak osoba numer 2. Nigdy. Co z tego, że napisze 200 blogów zamiast 20? czy po 10tym czegoś nowego się uczy? nie. A po za tym, osoba numer 2 uczy się o wiele szybciej niż osoba numer 1, jest to spowodowane naturą studiów. Studia jako takie nie uczą Cię od razu do zawodu. Nie taki jest ich cel. One poszerzają Twoje horyzonty, żebyś potrafił robić coś więcej niż tylko używanie funkcji manuala bo poznać jego zawartość to każdy dureń może. Jeszcze cytat z wywiadu z Billem Gates-em: Cytat Does accumulating experience through the years necessarily make programming easier?
Bill Gates: No. I think after the first three or four years, it's pretty cast in concrete whether you're a good programmer or not. After a few more years, you may know more about managing large projects and personalities, but after three or four years, it's clear what you're going to be. There's no one at Microsoft who was just kind of mediocre for a couple of years, and then just out of the blue started optimizing everything in sight. I can talk to somebody about a program that he's written and know right away whether he's really a good programmer. Ten post edytował nasty 31.07.2009, 23:38:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osoba numer 1 nigdy nie będzie miała takiej wiedzy jak osoba numer 2. Nigdy. Co z tego, że napisze 200 blogów zamiast 20? czy po 10tym czegoś nowego się uczy? nie. A po za tym, osoba numer 2 uczy się o wiele szybciej niż osoba numer 1, jest to spowodowane naturą studiów. Aha zgodze sie. Problem polega tylko na tym, ze masa rzeczy na studiach jest tak naprawde TYLKO "ciekawym poszerzaniem horyzontow" bez przelozenia na wiedze praktyczna. Nie studiowalem informatyki i pokrewnych, ale znam mase ludzi, ktorzy kierunek konczyli na NAPRAWDE DOBRYCH UCZELNIACH i oni te slowa potwierdzaja. Zreszta to w ogole rzecz w naszych polskich warunkach czesta - uczymy sie wielu rzeczy, ale tak naprawde to wlasnie sluza one do "poszerzania horyzontow", a po godzinach trzeba isc do pracy by cokolwiek praktycznego umiec. I co z tego, ze taki ktos skonczyl uczelnie i ma "poszerzone horyzonty". Prawda jest taka, ze ze starania o prace wygryzie go byle klepacz kodu, ktory wlasnie napisal tych 20 czy 200 blogow bo dzieki temu ten 201 napisze pewnie jeszcze szybciej i lepiej niz poprzednie. Ktos tylko po studiach bez doswiadczenia zacznie popelniac proste bledy pomimo znajomosci Prolog-a, UMLa, zajec z inzynierii oprogramowania czy cholera wie czego jeszcze. Na tym polega roznica. Choc tez zgodzmy sie tak naprawde - ludzie studiujacy informatyke NA DOBRYCH UCZELNIACH z definicji maja po 1-2 lata doswiadczenia minimum po ich zakonczeniu, o tym co potencjalnie robili przed studiami nie wspomne. Ps. I dlaczego ta osoba nie bedzie miala takiej wiedzy? Przy obecnej dostepnosci zrodel, internetu, ksiazek, skryptow i w ogole wszystkie przyuczenie sie po godzinach np. budowy systemow operacyjnych czy chocby jezykow ezoterycznych lub czegokolwiek innego nie jest az tak trudne. Pewnikiem wiecej trzeba w to wlozyc pracy niz kiedy wykladowca zrobi mala prezentacje, ale da sie. Ten post edytował chlebik 1.08.2009, 12:31:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha zgodze sie. Problem polega tylko na tym, ze masa rzeczy na studiach jest tak naprawde TYLKO "ciekawym poszerzaniem horyzontow" bez przelozenia na wiedze praktyczna. Nie studiowalem informatyki i pokrewnych, ale znam mase ludzi, ktorzy kierunek konczyli [...] Kolejna opinia z serii: "Nie mam prawa jazdy, ale mogę Ci poradzić, jak się jeździ samochodem, bo znam masę ludzi, którzy jeżdżą i kumpla, który ma golfa trójkę" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Na studiach się uczy myśleć, a nie bezmyślnie odtwarzać w kółko ten sam projekt po raz n-ty. Poza tym, nie wiem, czy sobie z tego zdajesz sprawę, ale sporo studentów na studiach informatycznych i pokrewnych dorabia sobie w swojej przyszłej branży, więc argumenty o zerowym doświadczeniu też nie są do końca uzasadnione. ps. Bym zapomniał: Większość postów poczynając od 2 strony powinno się stąd wywalić, gdyż nie mają nic wspólnego z tematem (mój w zasadzie też, choć jest kontynuacją dyskusji) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Ten post edytował Speedy 1.08.2009, 14:14:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 00:14 |