Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dziecinne, ale nurtujace mnie pytanie
Watt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, na wstępie chcę napisać, że mam 17 lat więc wybaczcie moją niewiedzę.

Co powinien umieć programista PHP lub C++? Czy jeśli umiesz obiektowo PHP + umiesz obsługiwać frameworka (Kohana) to jest programistą PHP? Czy programista C++ musi umieć pisać 'okienkowo' w Windows? Kiedy przestajesz być amatorem PHP, a stajesz się programistą PHP? Czy po studiach informatycznych stajesz się automatycznie programistą PHP i C++ ?

Pozdrawiam

Ten post edytował Watt 28.07.2009, 21:05:10
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Fantazyn

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Wg mnie:
amatorka - robisz coś jako hobby za darmo, dla siebie lub kogoś ale za darmo, nie podpisujesz umów i masz znikomą odpowiedzialność za swoje dzieło - robisz to po prostu dla frajdy

profesjonalizm - gdy pracujesz, gdy bierzesz za to pieniądze i jesteś odpowiedzialny za coś. Jeśli za coś odpowiadasz to Twoja świadomość się zmienia. Nikt raczej nie nazwie programisty pracującego dopiero komercyjnie od miesiąca profesjonalistą... Ale dla mnie to i tak profesjonalista, bo traktuje to co robi poważnie, a osobę, która długo pracuje możesz obdarzyć większym zaufaniem wierząc, że nie był to słomiany zapał i ktoś naprawdę się przykłada.

Studia? Zapomnij - to kpnia, uczenie każdego języka się po trochu. Wg mnie najważniejsze przedmioty to teoretyczne i problematyczne - nie związane ściśle z językiem. A jak ktoś kończy studia to wcale nie znaczy, że jest programistą. Jak ktoś chce zostać programistą to i tak zostanie (po studiach będzie miał lepsze podstawy i więcej będzieł "kumał").

Porada jeśli chodzi o studia... (nadal wg mojej opinii): wybierz zaoczne. Niby mniej materiału...ale... lepiej utrwalony jeśli będziesz pracował także w podobnym zawodzie.

Edit: a i w pracy można korzystać z internetu (to naturalne... mi się nawet zdarzyło, że w trakcie rozmowy rekrutacyjnej podczas rozwiązywania zadania można było korzystać).

Pozdrawiam.

Ten post edytował Fantazyn 29.07.2009, 08:24:08
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 17:08