![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się Was zapytać jak długo (nieodpłatnie) świadczycie takie usługi? Mówię tutaj o usuwaniu bugów, usterek, ale też o drobnych (mało kłopotliwych) poprawkach funkcjonalności.
Pytam z czystej ciekawości. Sam nigdy na - w pełni legalnej - freelancerce nie byłem i nie mam punktu odniesienia, a trafił mi się fajny projekt, który aż żal byłoby odrzucić (Są wakacje, więc po pracy mam zdecydowanie więcej czasu). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Sytuacja jest taka: Firma A zrobila program dla firmy B na zamowienie niecaly rok temu. Umowa nie zawierala zapisow o gwarancji. Czy firma B ma prawo zadac nieodplatnego naprawienia bledow w programie? Tak, ma prawo żądać nieodpłatnego naprawienia błędów w programie. Art. 637. § 1. Jeżeli dzieło ma wady, zamawiający może żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu przyjmującemu zamówienie odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu nie przyjmie naprawy. Przyjmujący może odmówić naprawy, gdyby wymagała nadmiernych kosztów. Jednak, jeżeli przyjmujący zamówienie nie dokona naprawy, to Firma A będzie mogła żądać wyłącznie obniżenia wynagrodzenia Firmy B. § 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego. Co do terminu rękojmi: Art. 638. Jeżeli z artykułów poprzedzających nie wynika nic innego, do rękojmi za wady dzieła stosuje się odpowiednio przepisy o rękojmi przy sprzedaży. Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. żródło: http://forumprawne.org/prawo-cywilne/12774...gramowanie.html Do tego przepisy Kodeksu Cywilnego: art. 556-582 i wszystko jasne. Cytat Ciekawe czy wady programowe, czyli jednak wirtualne Jeśli źle napiszesz zapytanie do bazy, które w przypadku np. aktualizacji jednego rekordu w tabeli zawierającej ich dwieście tysięcy spowoduje ich usunięcie (np. będą to zamówienia od klientów albo jakieś inne ważne dokumenty, których z jakiegoś powodu ten, kto zamówił u Ciebie serwis nie będzie w stanie odzyskać) - to to na pewno nie jest "wirtualny" błąd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 12:36 |