![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio zainteresowała mnie teoria działania systemów typu CMS jak fora dyskusyjne, czy aplikacje ułatwiające tworzenie stron poprzez wpisywanie treści w wygodnych dla użytkownika interfejsach. CMSy mają mnogość konfigurowania, dzięki temu są tak wygodne i można je łatwo dostosować do swoich potrzeb. Jeżeli cała konfiguracja opiera się na jednym pliku, to jak taki plik przygotować? Interesuje mnie możliwość sprawnego odczytu, jak i zapisu przez aplikację, a nie developera/użytkownika. Który format pliku byłby najlepszy i jakich funkcji użyć? Nabieram wprawy w PHP, jeżeli będzie konieczność napisania klasy zajmującej się takim plikiem, nie będę miał z tym problemów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat MySQL jest niezłym rozwiązaniem, wystarczy napisać klasę potomną od zarządzającej tabelami... A po co się za każdym razem łączyć? Cytat SQLite podoba mi się, ale jak czytałem ma wiele wad, a poza tym mało darmowych serwisów hostingowych obsługuje to rozszerzenie. Wady ma przy stosowaniu jako podstawowa baza przy dużej ilości zapisów. Przy odczycie często nie ma sobie równych. A argument, że wiele darmowych hostingów nie obsługuje, to możesz wcisnąć między drzwi a futrynę. Szukasz innego hostingu, konkurencja jest. Cytat XML nie wiem czemu, ale też mi się podoba . Nie wiem tylko, czy jest jakaś funkcja zamieniająca taki plik na drzewiastą tablicę, coś jak parse_ini_file No jest, ale parsowanie XML jest chyba najwolniejszym rozwiązaniem, gdyż parser musi najpierw go zwalidować, dopiero potem obrabia. Strzał do muchy z armaty - skoro konfiguracja nie będzie migrowała między różnymi środowiskami oprogramowania, to jest to rozwiązanie co najmniej bez sensu. Jest jeszcze YAML, ale dla mnie to próba wrzucenia czegoś na siłę. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepszym wyjściem jest zserializowana tablica (nawet szybsza niż kod PHP do parsowania), ale to rozwiązanie dalekie od wygody. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Choć jeśli chodzi o np. czysty kod PHP, to najlepiej się chyba do edycji nadaje, gdyż wystarczy użyć var_export" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i z głowy. Wada - nie zachowa nazw stałych... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepszym wyjściem jest zserializowana tablica (nawet szybsza niż kod PHP do parsowania), ale to rozwiązanie dalekie od wygody. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Choć jeśli chodzi o np. czysty kod PHP, to najlepiej się chyba do edycji nadaje, gdyż wystarczy użyć var_export" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i z głowy. Wada - nie zachowa nazw stałych... W porządku, ale jak później wnikać w plik php i edytować go (pamiętasz, potrzebna jest mi także możliwość swobodnego zapisu/edycji). Czy dałoby się to zrobić tak jak edytowanie pliku? Jeśli tak to nie ma problemu ze stałymi, bo mogę zastosować wzorzec własności/rejestru (property/registry). One czymś się w ogóle różnią? Po prostu chodzi mi o sprawną możliwość zapisu/odczytu. Cytat MySQL jest niezłym rozwiązaniem, wystarczy napisać klasę potomną od zarządzającej tabelami... A po co się za każdym razem łączyć? Co zatem proponujesz? Wzorzec obserwatora + plik który by przechowywał dane z bazy i byłby odświeżany przy zmianach? BTW.: Moje proste pytanie rozwinęło się w interesującą dyskusję. Może by tak podwiesić? Ten post edytował Asmox 24.07.2009, 20:49:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 18:20 |