![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zabawę z klasami zacząłem niedawno i chciałbym, żeby panowie ocenili czy ta poniższa jest cokolwiek warta.
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład źle użytego obiektowego, jaka jest tego przewaga nad zwykłym include czy choćby funkcją? Ja mam taką funkcję:
- wystarczy nakarmić argumentami a funkcja zwróci tablicę stron gotową do użycia w systemie szablonów (z zaznaczeniem oczywiście poprzedniej, następnej i bieżącej) - użycie jest prostsze a możliwości większe, że już nie wspomnę o wydajności. Podstawową wadą Twojej klasy jest jak ja to mówię "skryptowość" - elegancka obiektówka tym się różni od skryptu, że wykonuje jakąś pracę zamiast echować fragmenty kodu html - u Ciebie co prawda nie echuje, ale niewielka różnica: zobacz, co trzeba zrobić, by tego użyć na swojej stronie - trzeba na dzień dobry dostosować kod HTML i źrodło zmiennych, który jest dodatkowo rozpiżony po całej klasie - pozwól też użytkownikowi decydować w jaki sposób ma przekazywać parametry, w jakim celu ta klasa ma ingerować w zapytanie do bazy, jak nie wiadomo co chce użytkownik wyświetlić i skąd - a jak będzie chciał porcjować pliki z folderu, tekst na strony albo dane z pliku? A jak chcę wysłać numer strony postem, ajaxem lub zapisać w sesji/pliku/ciastku? Stronicowanie to ma dzielić na strony a nie dorabiać do tego całą "otoczkę". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:05 |