![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, mam nastepujacy problem-mam sobie baze, pare tabel.. w nich informacje o osobach. kazda osoba moze miec mame lub(i) tate lub (i) wspolmalzonka. musze wyciagnac z bazy osoba ktora ma jak najwiecej wnukow. z tego co rozumiem (i jak to sobie wyobrazam) bedzie to osoba ktora ma wspolmalzonka i ktora jest ojcem/matka dla kogos, gdzie ten 'ktos' tez musi miec wspolmalzonka i byc dla kogos ojcem/matka.. strasznie to zapetlone. wrzucilam te dane do 3ch tablic:
no i nie moge wyciagnac tych danych.. tak sie zastanawiam-czy na pewno moge, czy dobrze zaprojektowalam tablice? czy moglby mi ktos pomoc w tym problemie? pzdr, misty Ten post edytował misty 20.07.2009, 14:23:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale w sumie to zapytanie to jest praktycznie to co sama pisalam pare postow wyzej-czyli znajdz imiona, nazwiska (ja szukalam id) osob ktore sa matka albo ojcem, tyle ze ine dalam jeszcze "where". to mi zwraca empty set-nie wiem czemu. ej nie chodzi mi o zlaczenia, tylko o to ze ja nie potrafie sobie wyobrazic tego zapytania. zapetlam sie..
no bo -wybierz osoby ktore sa matka lub ojcem, przy czym ich dziecko tez jest matka lub ojcem.. no i z tego jeszcze maxa.. to Twoje zapytanie to to samo co:
tyle ze bez 'where'. no ale jak mowilam-oba zwracaja empty set wiec cos jest nie tak kurde, staram sie isc Twoim tokiem rozumowania i z tego co rozumiem to po where musza byc id ktora sa znow ojcami lub matkami, czyli robie kolejne zlaczenie:
tyle ze to zwraca empty set, co jest w sumie logiczne skoro pierwsze wyrazenie zwraca juz empty set.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 12:10 |