![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, mam nastepujacy problem-mam sobie baze, pare tabel.. w nich informacje o osobach. kazda osoba moze miec mame lub(i) tate lub (i) wspolmalzonka. musze wyciagnac z bazy osoba ktora ma jak najwiecej wnukow. z tego co rozumiem (i jak to sobie wyobrazam) bedzie to osoba ktora ma wspolmalzonka i ktora jest ojcem/matka dla kogos, gdzie ten 'ktos' tez musi miec wspolmalzonka i byc dla kogos ojcem/matka.. strasznie to zapetlone. wrzucilam te dane do 3ch tablic:
no i nie moge wyciagnac tych danych.. tak sie zastanawiam-czy na pewno moge, czy dobrze zaprojektowalam tablice? czy moglby mi ktos pomoc w tym problemie? pzdr, misty Ten post edytował misty 20.07.2009, 14:23:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz podstawowe błędy w założeniach.
Po pierwsze każde dziecko ma mamę i tatę (klonowanie jest na razie zabronione) -> do tabeli 'osoba' wrzuć pola id_matki, id_ojca (domyślnie np. -1 jeśli nieznany rodzic) . Po drugie to, że ktoś ma dziecko wcale nie znaczy, że ma współmałżonka. Co w przypadku rozwodu i potomstwa z 2 różnych małżeństw? (rozwiązanie patrz wyżej). Jeśli tak zrobisz, to wystarczy Ci jedno zapytanie z 2 JOIN'ami i po sprawie. Tabela współmałżonek - dałbym tam id_os1, id_os2 (relacja w obie strony, przecież nie musisz pisać, że A jest współmałżonkiem B, a B współmałżonkiem A, bo to jasne). Do tego dorzuciłbym dwa pola - od, do (rozwód? śmierć?). Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 14:30:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:42 |