Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL]Zsumowanie 2 rekordów i wypisanie posortowanych wyników
grzegosh

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Dla treningu piszę swoją prostą gierkę internetową.
Mam w bazie różne dane o postaci, tworze sortowanie wyświetlania wyników po róznych polach, np po nicku alfabetycznie, ilości wygranych walk itp.
Chciałbym też zrobic sortowanie po sumie walk, czyli po wszystkich stoczonych walkach.
Mam w bazie pola wins oraz loses. Sortowanie po największej licznie wygranych jest proste, ale jak zrobic sortowanie po ilosci walk (czyli sumie wygranych i przegranych)?

Drugie pytanie: jak zrobić najlepiej, że po kliknieciu na sortowanie wg np nicku, jak kliknę raz to sortuje ASC, jak drugi raz to DESC? Myślałem o przekazywaniu getem sposobu sortowania np:
sort=nick&sposob=asc
Czy to dobre rozwiązanie? Jest jakieś lepsze?
Dziękuję.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
grzegosh

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tzn, dalej ten sam problem.
W bazie jest tabela characters, w niej informacje o postaci, a w śród tych informacji kolumny wins i loses. Kod zamieszczony wyżej wyświetla mi tabelę, taki jakby ranking użytkowników. Zrobiłem sobie sortowanie informacji np po nicku alfabetycznie, po ilości wygranych walk, ale nie wiem jak zrobić sortowanie po ilości stoczonych walk (czyli walki wygrane + przegrane). Tej informacji w bazie nie mam. Zatem, jak posortować od najwiekszej liczby "ilość walk stoczonych"?
Jest jakiś prosty sposób, czy pozostaje mi tylko sortowanie ręcznie jakąś funkcją, albo kolejna kolumna w bazie? :/

Dzięki erix.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:43