![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku index.php odczytuję za pomocą ajaxa plik test.php, jednak chciałbym aby plik test.php był tylko dostępny z poziomu zalogowania/pliku index.php, tak aby nie można było odczytać go dając bezpośrednią ścieżkę do niego.
Po przczytaniu kilku postów myślałem o tokenie w sesji... ale to też mija sie z celem, skoro odpalę index.php który wygeneruje token, a plik test.php ma go sprawdzić to co za różnica czy sprawdzę go w index.php czy bezpośrednio się do niego odwołując, to żadne zabezpieczenie, bo sesja będzie już istnieć. Ten post edytował !*! 14.07.2009, 19:36:59 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zegarek84 - może i będę upierdliwy ale wolę to obgadać, w końcu co dwie głowy to nie jedna.
Wykorzystuję bibliotekę mintajax, przykładowo odwołuję się do pliku który dałem jako RR: Kod ... var tabs = mint.gui.CreateTabWidget("wyswietltu"); tabs.AddItem("start", "start", "text", "[b]start20[/b]"); ... gdzie start20 to RR wiodący do pliku test.php a sam RR wygląda tak: Kod RewriteRule ^(start20)$ /katalog/start.php [L] w pliku index.php klikam w link który odwołuje się do start20 tymsamym zawartość pliku test.php jest wczytywana do diva wyswietltu i to mi odpowiada. Ale, pogubiłem się bo nie wiem czy i jak to zabezpieczyć, bo jeśli wpiszę httpL//domena/start20 to plik zostanie wyświetlony bezpośrednio. Wyświetlając go sprawdzam sesję, więc ktoś kto nie jest zalogowany, bądź ma inną nie zobaczy nic innego, ale nie jestem przekonany czy takie wyświetlanie danych... No nie wyglada to zbyt dobrze. Dlatego zastanawiam się jak to zapezpieczyć? Przy wersji z samym PHP robiłem na zasadzie zmiennej która była odczytywana getem po kliknięciu na linkt, od zawartości geta zmieniała się zawartość wczytywanego pliku. A jak to zrobić przy pomocy ajaxa? Chyba za bardzo nie rozumiem działania jego mechanizmu jeszcze. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:55 |