![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Maszyna, na której pracuję jest na etapie ostatniego namaszczenia i już niedługo zdechnie. Chciałbym wyprzedzić to wydarzenie i kupić nowy komputer do pracy w domu. Myślałem jakiś czas o laptopie ale to był głupi pomysł i postanowiłem kupić komputer stacjonarny. Jako, że nigdy nie byłem specjalistą od sprzętu i nie śledziłem nowinek i trendów to nie mam pojęcia co teraz jest OK. Tu prośba do Was o doradzenie. Wstępnie planuję kupić coś na Core 2 Duo, lecz jeszcze nie wiem dokładnie który model. Pewnie taki jaki się trafi. Jeśli chodzi o pamięć operacyjną to musi być min. 4 GB. Pojemność dysku twardego nie ma większego znaczenia. Pomimo tego, że to komputer do pracy to trzeba będzie jakoś sensownie zareagować na wydanie Diablo III więc GeForce 9600 GT wydaje się być na miejscu. Najchętniej usłyszałbym nazwę producenta i nazwę gotowego złożonego modelu. Nie wiem czy kupno jakiegoś zestawy konkretnej firmy (np.: Dell czy HP) nie będzie przepłacaniem ale nie mam ochoty bawić się w składanie kompa. Najważniejsze jest to by był cichy. Miło by było usłyszeć też dobry model monitora (interesuje mnie przekątna powyżej 20''). Klawiaturę i muz sobie już sam wybiorę :-) Będę wdzięczny za porady i opinie. P.S. System operacyjny, na którym planuję pracę to Linux (Kubuntu). Pewnie będzie działał obok Windowsa lub jako wirtualka na jakimś VMware. Ten post edytował mike 12.07.2009, 20:28:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem już krystalizować konfigurację. Wstępnie będzie to:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz 4MB cache s. 775 Box Płyta główna: Asus P5Q-E P45 s.775 Pamięć RAM: Kingston HyperX Black 4GB DDR2-1066 Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC KHX8500D2BK2/4G Karta graficzna: Gainward 9600GT 512MB 256bit PCI-E DDR3 Dysk Twardy: Seagate ST3500418AS 500GB sATA II 16MB Zasilacz: Tagan PipeRock TG600-BZ 600W Monitor to będzie zapewne coś z stylu Iiyama ProLite PLE2207WS-B1 22" 2ms Black Link do konfiguracji (link coś się psuje i do konfiguracji nie dołącza monitora) Obecna cena to 3141,00 PLN (wg. ProLine). Dojdzie obudowa (taka aby wszystko weszło i tyle), kartą dźwiękową się nie przejmuję (jest coś na płycie), napędy optyczne wyciągnę z obecnego złomu, karty sieciowe również. Dodatkowe koszta to klawiatura i mysz. Wpadła mi w oko Logitech 920-000352 Keyboard Wave ale martwię się trochę o kształt Entera i rozmieszczenie "Insert'ów/Page Up'ów". Będę musiał pomacać na żywo. Oddzielnego chłodzenia na procesor chyba nie będę kupował. Procesor ma dołączony wentylator. Myślę że w ok. 3500 PLN się wyrobię. Z proponowanego przez ~sztosza zestawu zmieniłem kartę graficzną i dysk twardy. Mam na dzieję, że dysk jest tylko mniej pojemny, reszta walorów pozostała (no poza cache'm). P.S. No i przyszła żona i zmąciła mój spokój mówiąc: "A system operacyjny?" (w domyśle Viśta). Ten post edytował mike 13.07.2009, 20:28:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Płyta główna: Asus P5Q-E P45 s.775 no tutaj zaszalałeś z tą płytą główną, coś jak ferrari lub porsche wśród samochodów, jednak nie podkręcając sprzetu nie wykorzystasz dużo z tej płyty Cytat napędy optyczne wyciągnę z obecnego złomu, karty sieciowe również. masz dwie na płycie głównej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Cytat No i przyszła żona i zmąciła mój spokój mówiąc: "A system operacyjny?" (w domyśle Viśta). zawsze mozna na piracie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) może jakiś tani XPek, a potem od razu win7? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:24 |