![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Irytują mnie już różnego rodzaju statystyki, które są darmowe ale wyświetlają reklamy. I chciałbym napisać własny skrypt. O ile sprawdzenie jakiej kto używa przeglądarki, jakiego systemu nie jest trudne, to sprawdzenie jakich użył słów aby znaleźć moją stronę w googlach już mnie przerasta. Jak to zrobić? Kolejna trudność to unikalność odwiedzin, mogę założyć, że jak dwa wejścia na stronę są odległe w czasie o powiedzmy jedną godzinę, to są unikalne. Ale to tylko oszacowanie, jak lepiej to zrobić? I sprawa najtrudniejsza (powiązana z poprzednią) jak umieszczę skrypt zliczający i identyfikujący użytkowników na każdej stronie mojej witryny, to nie będę miał statystyk unikalnych odwiedzin. A jeśli umieszczę skrypt tylko na stronie głównej to pominę tych, co weszli na podstronę witryny nie poprzez główną stronę ale poprzez bezpośredni link. Jak to obejść? Bardzo proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erix
Cytat I jeszcze jedno: czy da się wczytać tylko jedna wybraną linijkę z pliku? W pierwszym lepszym kursie PHP jest... Chyba się nie rozumiemy. Mogę zrobić $a=file('sciezka') po czym odwołać się do a[5] i wczytać piąty wiersz, ale mi chodzi o to jak ominąć wczytywanie całego pliku do tablicy. Coś jak file ale z podaniem numeru linijki. Ani w pierwszym lepszym, ani w drugim nic lepszego ine znalazłem. A w manuału chyba nie ma takiej funkcji. Mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić? Cytat Fakt, jest $_SERVER['HTTP_REFERER']. Pozostaje tylko problem unikalności wizyt. Umieszczam skrypt na każdej stronie i co dalej? Jak weryfikować czy to unikalne odwiedziny? Powiedzmy, że IP jest unikalny i między innymi go odczytuje, po czym zapisuje do jakiegoś pliku statystyk albo bazy. Ale nadal pozostaje pytanie jak odróżnić unikalność wizyt z tego samego IP? Ściągnij sobie phpMyVisites i zobacz, jak tam jest to sprawdzane. Dzięki, ale nie bardzo rozumiem, czemu jeśli wiesz jak to jest zrobione, to nie napiszesz o tym jednego zdania? Wtedy Twoja pomoc byłaby dużo efektywniejsza (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Cytat A tak odnośnie tych statystyki, to czy jest inny (lepszy sposób) niż czasowa weryfikacja unikalności? Ciastko ustawiane na odpowiednio długi czas. Szczególnie przy wyłączonych ciastkach. Chyba lepiej sesją, albo po prostu sprawdzać czas ostatniej wizyty w bazie. Jak radzisz? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:17 |