![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Dziś dostałem spam ,
jednak zamiast samej treści na dole maila dopisali taki bajer: "Uprzejmie informujemy, że Państwa adres został pozyskany bezpośrednio z Państwa strony internetowej lub z ogólnodostępnych źródeł. W myśl przepisów o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. 2002 144.1204) niniejszy e-mail nie stanowi przesyłki mającej znamiona spamu. Jeśli jednak nie życzą sobie Państwo dalszych informacji lub chcą wskazać innych właściwych odbiorców prosimy o odpowiednią informację na zwrotny adres e-mail." czy to prawda czy tylko mydlą mi oczy ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodnie z tym co wczoraj wyczytałem w sieci:
Spam, to niechciana oferta handlowa bezpośrednia i pośrednia. I w takim wymiarze jest to wykroczenie ścigane z urzędu (trzeba tylko złożyć doniesienie na policji). Natomiast według Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta (po zinterpretowaniu odpowiedniej ustawy) dozwolone jest wysłanie maila z zapytanie, czy wyrażają państwo zgodę na otrzymanie informacjo handlowej na temat np. szkolenia BHP. Na końcu takiego maila dopisuję się odpowiednia formułkę ( zgodnie z ustawą itp.). W mailu powinna być też informacja od kogo jest tenże mail. Mail taki nie powinien wprowadzać w żaden sposób w błąd, powinien być napisany jasno i zwięźle. Jeśli natomiast mail po za pytaniem na wyrażenie zgody zamiera również ofertę handlową - jest to spam. Tak naprawdę, granica jest bardzo cienka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 12:59 |