Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZendFramework]Pierwsze kroki, pytanie o budowanie stron interentowych z użyciem ZF
phpsuse

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Zaczynam zabawę z zend FrameWork pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Dotychczas pisałem strony, a właściwie aplikacje w PHP bez używania Frameworków. Strona wyglądała w taki sposób, że składała sie z kilku części tj,
- nagłówek (czyli wszystkie rzeczy związane z HTML, CSS i stroną kodową oraz meta name.
- menu strony
- menu po lewej stronie
- główna część
- stopka
tworzyłem plik np. index.php i includowałem wszystkie pliki ww w odpowiedniej kolejności.
na poczatki wstawiałem jakąś zmienną która mówiła poszczególnym includowanym plikom o tym jaka strona jest otwierana (zaznaczała w menu aktualnie wybrana pozycję itp). (wszystkie includowane pliki w poszczególnych div-ach.

Teraz pytanie jak takie rzeczy rozwiązuje sie w Zend Frameworku. Czytałem o strukturze MVC i o klasach do menu logowania ale nie wiem jak to wszystko razem ugryźć.

Przemek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kajzur

-----

Ogólnie nie znam ZF, ale do tego używa się widoków - to jest właśnie MVC (model ->widok->kontroler) - kontroler przekazuje dane do widoku, które chcesz wyświelić, a w widoku dajesz np echo $text;
+Quote Post
omeck

-----

Jak przedmówca wspomniał zainteresuj się wzorcem MVC. Zend Framework jest na tyle luźny, że wcale nie musisz używać MVC (np. używanie samego Zend_Layout, Zend_View), ale jak już ugryziesz MVC, to gwarantuje, że szybko z tego nie zrezygnujesz ;-)

Na początek warto zapoznać się z QuickStart tutorial. Potem w programers' guide poczytaj o Zend_controller, Zend_Layout, Zend_View, Zend_Db nie musi być od razu wszystko, bo trochę tego jest (ponad 200 stron (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), ale bardzo dokładnie wyjaśnia działanie tych komponentów. Oczywiście warto zapoznać się z innymi komponentami Zend_Registry, Zend_Config, Zend_Auth, Zend_Acl etc. i nie przerażaj się ilością dokumentacji, bo ta wiedza na prawdę przekłada się na znaczne przyspieszenie tworzenia aplikacji!

Ten post edytował omeck 8.07.2009, 21:02:02
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 08:20