![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Witam po raz kolejny. Chciałbym uzyskać pomoc w kwestii zabezpieczenia danych w formularzu przed przeładowaniem i przyciskiem wstecz (wiem, że nie da się zablokować całkowicie). Znalazłem na to 3 sposoby - cookie, sesje i nagłówek. Niestety, nie umiem tego połączyć z moim wielostopniowym formularzem... Pomoże ktoś mądry?
Ten post edytował Kshyhoo 4.07.2009, 21:52:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat zgłosiłem sama znajomość sesji nie wystarczy Owszem, wystarczy. Gdybyś poznał sesje, byś także poczytał o ataku zwanym CSRF i o metodach przed zabezpieczeniem przed nim. Jest tam coś takiego zwanego tokenem, jeśli będziesz dla każdego żądania generował unikalny, to będziesz miał zabezpieczenie także przed wtecz/dalej. Cytat @erix, Ty mnie chyba naprawdę [cenzura] nie lubisz? Nie lubię lenistwa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Nie lubię lenistwa. Kiedyś mieliśmy okazję na ten temat rozmawiać. Odpuść sobie te pieprzenie, bo lenistwa nie może mi nikt zarzucić. Co co "coś takiego zwanego tokenem, jeśli będziesz dla każdego żądania generował unikalny", to robiłem:
i:
i ODŚWIEŻ owszem, na ale WSTECZ nie działało, bo przecież i tak był ten sam id... Sądząc po linku, który wkleiłem wcześniej, to jest spory problem i dla profesjonalistów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 22:32 |