![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie skąd bierzecie zlecenia. Tak mnie to wzieło że aż wczoraj sobie kupiłem wyborczą, bo był dodatek z ofertami pracy, ale nic nie znalazłem. W necie na stronach z ofertami to tylko na praca.pl znalazłem jakieś oferty no i oczywiście na php.pl:) Ale to jest za mało. Muszą być inne źródła.
-- edit: zmienilem tytul (ortografia). a fe mister (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A nie bo ja teraz go zmieniłem:))) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat hmm..
umowa (o dzieło,zlecenie) poza podstawowymi cechami jakimi się cechują tego typu dokumenty, moim zdaniem powinna zawierać: - dokładnie sprecyzowaną specyfikacje systemu która jest przedmiotem zlecenia, Nie zapominaj o: - gwarancji. - sprzedawaniu licencji na produkt a nie produktu. po pierwsze ... właściwie gwarancji takowej w naszym rozumieniu do projektów pisanych w php (a o takich mniemam mówimy) się praktycznie nie stosuje i właściwie są zbyteczne a otóż dlaczego, gdyż prawo polskie nie precyzuje wymagań odnośnie funkcjonalności produktu końcowego, którym jest np. strona internetowa, a obu stronom wystarcza model funkcjonalny dołączony do umowy który właśnie pełni taką rolę wyznacznika jakości projektu, po drugie ... nie ma czegoś takiego w polskim prawie jak licencja na produkt napisany w php (ostatnio głośna sprawa patentowania algorytmów) ale zamiast tego jest t.zw. prawa majątkowe do dzieła jego twórcy które może odsprzedać o czym wspominałem w moim wcześniejszym (czytaj dokładniej :wink: ) które się różni jedynie wysokością kasy w zależności od tego czy sprzedajemy prawa do całości dzieła i wszystkich możliwych sposobów jego wykorzystania czy tylko cześci. A co do tematu, sądze że warto go poruszyć na łamach jakiegoś tutorialu i poruszyć tam tematy zarówno samych negocjacji dzieła (pracownik <-> pracodawca) jak i kwesti budowy umów o dzieło czy wspomniane prawa majątkowe, dodatkiem mogło by być polskie tłumaczenie którejś z licencji open-source itp, ale wszystko oczywiście w ramach projektów pisanych w php itp. Pozdrawiam patS. P.S. Scanner poszedł mail (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.09.2025 - 10:03 |