Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pogrubienie linku ala nie przeczytana wiadomosc pocztowa
kalu111

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chcialbym aby w panelu user ktory sie loguje widzial ktore przeczytal wiadomosci a ktore nie. Nie przeczytane powinny byc pogrubione, cos na wzor systemow pocztowych.
Mam jedna tabele z userami i jedna z wiadomosciami.
Mozna by uzyc osobnej tabeli do zapisywania id userai id przeczytanej przez niego wiadomosci w osobnym rekordzie lub poprostu utworzyc dodatkowe pole w tabeli z userami i tam po przecinku dodawac kolejne przeczytane wiadomsci.
Nic innego jak na razie mi do glowy nie przychodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
golaod

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Twoje rozwiązanie jest moim zdaniem zbyt słabe. Lepszym jest jak ktoś wspomniał zrobienie dodatkowej tabeli dla nieprzeczytanych bo:
- można to podpisać pod wielu userów
- łatwiejsze w modyfikacji ( nie wiem jak długo programujesz ale dodawanie kolejnych kolumn bo się wpadło na pomysł dorobienia czegoś to....maraton zakończony po 50 metrach)

Poza tym robiąc left join dostaje się ładne dane tzn dodatkowa kolumna z null lub konkretnym id co jest dla nas pomocne:
  1. <?php
  2. if( ! is_null( $kolumna_zjoinowana ) ) {
  3.  echo 'pogrubione';
  4. }
  5. ?>

Owszem rozwiązanie z dodatkową tabelką niesie ze sobą minus w postaci dodawania przy nowej wiadomości dodatkowego rekordu do tej tabelki, że nie jest ona przeczytana (lub wywoływanie triggera po insercie). Czym jednak ta drobnostka jest ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 23:41