![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Często w kodach można się spotkać z zapisami zmiennych np. $sNazwa, $aNazwa, $_nazwa. Rozumiem że 's' ,'a' to określenie typów zmiennych. Po co się to stosuje i kiedy to jest przydatne i czy nejlepiej zawsze jest to stosować. Czy nie wystarczy w komentarzach klasy opisać typ zmiennej. No i jeszcze '_' - to kompletnie nie wiem co oznacza. Fajnie jakby ktoś rzucił linkiem żebym mógł poczytać, bo googlarkę nie wiem o co pytać.
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam NetBeans 6.5 i notacji węgierskiej. Dzięki niej łatwiej mi się segreguje zmienne w końcowej fazie przez co jeśli muszę coś zmienić jest to banalnie proste. Nie muszę używać żadnych skrótów czy klikać po menusach, żeby wiedzieć za co odpowiada jaka zmienna. Polecam stosowanie tej metody w PHP.
i = integer s = string c = char m = mixed b = boolean a = array r = resource _ = private / protected ( przestałem stosować to w zmiennych kiedy przerzuciłem się na notacje węgierską. Teraz tego prefiksu używam tylko w nazwach metod ) Dzisiaj na przykład machnąłem sobie klasę która mi pobiera pliki z serwera FTP i je obrabia. W sumie wydaje mi się że takie manipulacje na FTP powinny odbywać się w modelu, ale już nie chciało mi się bawić w te ceregiele zwłaszcza że model w moim FW jest kiepsko obsługiwany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:34 |