![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to by użytkownik miał narzucony rodzaj pola formularza. Przykładowo w polu WIEK mógł wpisać tylko cyfry, zaś w polu email musiał wpisać "@". W polu imie nazwisko musial wpisac dwa wyrazy, zas w polu ulubiony kolor mogl wybrac kilka kolorow z dostepnych. Chcialbym przeczytać o całej składni "input" tylko nie moge znaleźć w Internecie pelnego opisu. Wszedzie tylko jakies kursy z narzucona tematyką.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki za wyczerpujące kody, choć mało z nich rozumiem. Obsługę błędów zrobiłem jednak z tym znikającym tekstem nie kumam. Moglibyście trochę wytłumaczyć ten kod.
Trochę mi się rozjaśniło, używam tego: Kod <script language="JavaScript"> function czysc(Input) { if (Input.value == 'Dodaj...') { Input.value = ''; } return true; } </script> <input type="text" value="Dodaj..." onfocus="czysc(this)"> tylko z tego co widzę do każdego pola formularza trzeba zrobić osobno: Kod { if (Input.value == 'Dodaj...') { Input.value = ''; } w zależności od treści która ma być w polu przed kliknięciem, chyba że da się wprowadzić 'or', w C++ jest takie wyrażenie logiczne, czy w php też. Chodzi mi o Kod { if (Input.value == 'Dodaj...' or 'tekst2' or 'tekst3') { Input.value = ''; } PS. Jak to zastosować do textarea Chłopaki znalazłem w necie trochę inny sposób, bez używania js, co moim zdaniem daje pewność, że zadziała też u tych, którzy mają wyłączone skrypty js. Kod <? $nasz_tekst = 'nasz tekst zachęty'; $kasowanie = 'onfocus="this.value='';"'; if(!$wartość1) { $kasuj = $kasowanie; $wartość1 = $nasz_tekst; } else $kasuj = ''; echo '<textarea '.$kasuj.'>'.$wartość1.'</textarea>'; if(!$wartość1) { $kasuj = $kasowanie; $wartość2 = 'nasz wartość początkowa'; } else $kasuj = ''; echo '<input type="text" value="'.$wartość2.'" '.$kasuj.'/>'; ?> Tyle, że ciągle wywala błąd parsowania. Ten post edytował TheArt 26.06.2009, 15:23:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 02:14 |