![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym na stronie zrobić układ stały dwukolumnowy. Jak zwykle w takiej sytuacji stosuje się auto-marginesy w CSS, aby ładnie wyśrodkować całą witrynę. Niestety nie wiem dlaczego, ale przy testach Firefox stosuje się do reguły CSS div#main_wrapper {margin: auto} a Internet Explorer (uwaga: wersja 7 nie 6) to olewa.
Sprawdziłem w internecie. Może trzeba stosować jakieś hacki? Nie, na stronie o centrowaniu elementów w CSS pisze, że tak jest dobrze i w IE też, zresztą jest tam dodatkowy przykład który sprawdziłem w IE i działa. Nie wiem co jest u mnie. Jak ktoś potrzebuje to wklejam kod: Kod div#main_wrapper { margin: auto; width: 1000px; } Jak już mówiłem to działa w FF a w IE nie chce. Dlaczego tak jest? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Kod jest generowany w pewnym sensie automatycznie (nagłówek, stopka i menu będą identyczne dla każdej strony więc są includowane) a teraz cały CSS: 1. Odpowiedzialny za tekst i kolory: Kod * { margin: 0; padding: 0; } /* Zerowanie wszystkich marginesów i dopełnień */ body { background: url(bg.png) repeat fixed; } 2. Odpowiedzialny za kolumny + menu Kod div#main_wrapper {
margin: auto; width: 1000px; } div#lcolumn { width: 20%; float: left; } div#lcolumn div#menu div.section { margin: 5px 5px 5px 0px; } div#lcolumn div#menu div.section div.title { padding: 3px; background-color: #797979; border: 2px solid #ff8c00; } div#lcolumn div#menu div.section div.body { padding: 3px; background-color: #707070; border: 2px solid #ff8c00; border-top: none; } div#ccolumn { width: 80%; float: left; margin: 5px 0px 5px 0px; } div#ccolumn div#content { padding: 3px; border: 2px solid #ff8c00; background-color: #f6ffac; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:26 |