![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ponownie mam jeszcze jeden problemik. wprowadzam z formularza dane do 3 tabel (klient, samochod, auto_rodzaj).
Klient może mieć parę samochodów i kilka samochodów może być tego samego rodzaju. Poniższy kod działa mi poprawnie w przypadku jeśli Klient i auto_rodzaj istnieją w bazie (do nich jest dodawany nowy samochód). Problem pojawia się jeśli dodaję nowego klienta, auto_rodzaj i samochód. Do żadnej tabeli nie jest nic wstawiane. Wydaje mi się że polecenie insert do tabeli samochód nie pobiera wartości idKlienta i idAuto które powinny być pobrane przez zapytanie select (oczywiście pewien tego nie jestem). Proszę o pomoc jak to rozwiązać bo sam nie daje rady.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wyświetla, no ale to raczej dobrze bo ja dodaje nowego klienta który jest dodawany w instrukcji if poniżej zapytania sprawdzają czy dany klient już istnieje jeśli tak do dodają tylko samochód (else) i przypisują do niego klucze obce z klienta i auto_rodzaj.
wtedy tez instrukcja if (wynik2) działa poprawnie. wszystko się sypie jak dodaje nowego klienta, auto_rodzaj i samoch |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:06 |