![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku (chyba 2mc) przegladam ogloszenia o prace dla informatykow,administratorow,programistow php w serwisach typu pracuj.pl i co zauwazylem...
98% firm, ktore sie tam oglaszaja, mimo ze sa jednymi z najwiekszych w kraju oferuja zatrudnienie dzielone czyli pol etatu na umowe o prace, a drugie pol na zlecenie czy calosc na zlecenie czy nawet na umowie firma-firma. Tu moje zdziwienie, np. wymyslilem sobie CV dla specjalisty ds logistyki. Wyslalem do kilku firm. odezwaly sie niemal w ciagu 12h (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) i oczywiscie oferuja zatrudnienie naa podstawie umowy o prace- pelny etat.Z wynagrodzeniem porownywalnym do programisty php z wieloletnik doswiadczeniem. No i pewnej nocy naszlo mnie na refleksje... w firmie, w ktorej pracuje obecnie po tym wszystkim co zobaczylem u innych, czuje sie jak czarna masa do klepania kodu dla ktorej nie oplaca sie wydawac pieniedzy w godnej dla zycie formie- umowa o prace. co z tego ze daja mi pakiet medyczny, biurko,pomieszczenie klimatyzowane jak skapia na wartosciowa forme zatrudnienia. Czym rozni sie programista php od programisty c++ ? W obu wypadkach tworzymy oprogramowanie, z ktorego firma czerpie ogromne zyski. Gdzie bez naszej pracy czesto w domu po godzinach nic by w terminie nie dostali i nie mogliby na nas zarabiac. Nie wiem jak jest w przypadku innych zawodow ale wedlug mnie ludzie z IT w ostatnim czasie maja gorzej niz mieli jeszcze 2-3lata temu. Gdzie normalnym bylo zatrudnienie wylacznie na umowe o prace. Dodatkowo, chyba mamy wieksza odpowiedzialnosc no i znamy dokladniej bebechy danej firmy.Jej jasne i ciemne strony. Pracodawcy chyba tego ni rozumieja, albo zapanowala jaks tendancja do olewania programistow. Macie moze podbne odczucia ? Mimo, ze dobrze zarabiam to mysle nad przekwalifikowaniem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Btw. batman czemu twierdzisz że php może się zając byle idiota ? Rozumiem że ten język jest w miarę łatwy do opanowania ale weź też pod uwagę że tak naprawdę niema czegoś takiego jak programista php bo musisz być taki 3 in 1 a właściwie 5 najlepiej, czyli znać php, js, ajax css ,html i najlepiej jakbyś jeszcze był świetnym grafikiem a to wszystko już wymaga wiedzy przyznasz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja staram się dojść do wszystkich tych punktów ale jest kurde ciężko ;D PHP jest najprostszym językiem programowania z jakim miałem kiedykolwiek styczność. Każda osoba jest w stanie się go nauczyć, ponieważ nie wymaga ona znajomości zasad programowania obiektowego, co dla wielu jest przeszkodą nie do przeskoczenia. Taki poziom abstrakcji jest dla wielu osób zbyt wysoki.Javy nie znam na tyle, by się na jej temat wypowiadać, więc napiszę z perspektywy średniego programisty .NET. Tutaj też trzeba być osobą all-in-one. Tylko, że to all-in-one nie zawiera HTML+CSS+JS+PHP+Apache, a C#+XAML+ASP.NET+LINQ. Oczywiście znajomość HTML, CSS i JS mile widziana. W zasadzie każdy zawód wymaga, by dana osoba posiadała pewne umiejętności w kilku dziedzinach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP jest najprostszym językiem programowania z jakim miałem kiedykolwiek styczność. Każda osoba jest w stanie się go nauczyć, ponieważ nie wymaga ona znajomości zasad programowania obiektowego, co dla wielu jest przeszkodą nie do przeskoczenia. Taki poziom abstrakcji jest dla wielu osób zbyt wysoki. To już zależy od definicji znajomości jezyka. Jak dla mnie znajomość podstaw nie jest równoznaczna ze znajomością jezyka. PHP tak naprawdę nie zna wiele osób - wiele po prostu w nim pisze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:05 |