![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku (chyba 2mc) przegladam ogloszenia o prace dla informatykow,administratorow,programistow php w serwisach typu pracuj.pl i co zauwazylem...
98% firm, ktore sie tam oglaszaja, mimo ze sa jednymi z najwiekszych w kraju oferuja zatrudnienie dzielone czyli pol etatu na umowe o prace, a drugie pol na zlecenie czy calosc na zlecenie czy nawet na umowie firma-firma. Tu moje zdziwienie, np. wymyslilem sobie CV dla specjalisty ds logistyki. Wyslalem do kilku firm. odezwaly sie niemal w ciagu 12h (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) i oczywiscie oferuja zatrudnienie naa podstawie umowy o prace- pelny etat.Z wynagrodzeniem porownywalnym do programisty php z wieloletnik doswiadczeniem. No i pewnej nocy naszlo mnie na refleksje... w firmie, w ktorej pracuje obecnie po tym wszystkim co zobaczylem u innych, czuje sie jak czarna masa do klepania kodu dla ktorej nie oplaca sie wydawac pieniedzy w godnej dla zycie formie- umowa o prace. co z tego ze daja mi pakiet medyczny, biurko,pomieszczenie klimatyzowane jak skapia na wartosciowa forme zatrudnienia. Czym rozni sie programista php od programisty c++ ? W obu wypadkach tworzymy oprogramowanie, z ktorego firma czerpie ogromne zyski. Gdzie bez naszej pracy czesto w domu po godzinach nic by w terminie nie dostali i nie mogliby na nas zarabiac. Nie wiem jak jest w przypadku innych zawodow ale wedlug mnie ludzie z IT w ostatnim czasie maja gorzej niz mieli jeszcze 2-3lata temu. Gdzie normalnym bylo zatrudnienie wylacznie na umowe o prace. Dodatkowo, chyba mamy wieksza odpowiedzialnosc no i znamy dokladniej bebechy danej firmy.Jej jasne i ciemne strony. Pracodawcy chyba tego ni rozumieja, albo zapanowala jaks tendancja do olewania programistow. Macie moze podbne odczucia ? Mimo, ze dobrze zarabiam to mysle nad przekwalifikowaniem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie mowiac o tym jak byle baran moze zostac "programista" php, co oczyiwscie w c++ czy pythonie jest calkowicie i absolutnie niemozliwe. A Ty... Nie zostałeś "programistą" PHP? ;-) Powiedz mi, skąd się go nauczyłeś? i czy do pojęcia PHP musiałeś posiadać jakieś fundamenty wiedzy teoretycznej z dziedziny informatyki? - jeżeli tak, to gdzie ją nabyłeś? ;-)
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A Ty... Nie zostałeś "programistą" PHP? ;-) Powiedz mi, skąd się go nauczyłeś? i czy do pojęcia PHP musiałeś posiadać jakieś fundamenty wiedzy teoretycznej z dziedziny informatyki? - jeżeli tak, to gdzie ją nabyłeś? ;-) Zdefiniuj "fundamenty widzy teoretycznej z dziedziny informatyki" i czy moga zostac zastapione fundamentami wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania aplikacji webowych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdefiniuj "fundamenty widzy teoretycznej z dziedziny informatyki" i czy moga zostac zastapione fundamentami wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania aplikacji webowych. Wiedza na temat struktur danych i z nimi związanymi algorytmami, wzorców projektowych itd..Możesz sobie teraz pomyśleć że jakieś głupoty mówię, ale weź sobie taki przykład: Masz serwis grono.net (aplikacja łebowa, nie?) i tam masz taką bardzo fajną funkcjonalność która wylicza Ci ile podań ręki dzieli Cię i dowolnego inneg użytkownika tego serwisu. Nie znając tych algorytmów i struktur danych to nie dość, że nie wiedziałbyś jak to zrobić ale nawet nie wiedziałbyś gdzie szukać - co w googlach wpisać, a wystarczy przecież "Teoria grafów - Algorytm Dijkstra"... ale skąd Ty możesz to wiedzieć - tego z kursów i nawet dobrych książek do PHP się nie nauczysz. Ten post edytował nasty 22.06.2009, 06:37:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) Nie znając tych algorytmów i struktur danych to nie dość, że nie wiedziałbyś jak to zrobić ale nawet nie wiedziałbyś gdzie szukać - co w googlach wpisać, a wystarczy przecież "Teoria grafów - Algorytm Dijkstra"... ale skąd Ty możesz to wiedzieć - tego z kursów i nawet dobrych książek do PHP się nie nauczysz. całe szczęście algorytmy i ich luźna implementacja jest niezalezna od języka i ucząc się ich raz jesteśmy w stanie wykonać optymalnie rzeczy w różnych technologiach (przede wszystkim poprzez poznawanie algorytmów i ich złożoności uczymy się myśleć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) ), o of korse są do tej dziedziny specjalnie przeznaczone pozycje, które każdy programista nie wazne w czym robi powinien przeczytać (ja narazie jestem przy wprowadzeniu do alg Cormena i teorii grafów, ale nie zamierzam na tym poprzestawać) PS. punkomuzykant, masz rację, że wiele osób robi wiele rzeczy za grosze, ale moim zdaniem to świadczy, że nie zdają sobie sprawy ze złożoności danego problemu i można się spodziewać różnych bugów, albo po prostu chcą dopracowac sobie na studiach do nowej karty graficznej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował rzymek01 22.06.2009, 10:43:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:58 |