![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku (chyba 2mc) przegladam ogloszenia o prace dla informatykow,administratorow,programistow php w serwisach typu pracuj.pl i co zauwazylem...
98% firm, ktore sie tam oglaszaja, mimo ze sa jednymi z najwiekszych w kraju oferuja zatrudnienie dzielone czyli pol etatu na umowe o prace, a drugie pol na zlecenie czy calosc na zlecenie czy nawet na umowie firma-firma. Tu moje zdziwienie, np. wymyslilem sobie CV dla specjalisty ds logistyki. Wyslalem do kilku firm. odezwaly sie niemal w ciagu 12h (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) i oczywiscie oferuja zatrudnienie naa podstawie umowy o prace- pelny etat.Z wynagrodzeniem porownywalnym do programisty php z wieloletnik doswiadczeniem. No i pewnej nocy naszlo mnie na refleksje... w firmie, w ktorej pracuje obecnie po tym wszystkim co zobaczylem u innych, czuje sie jak czarna masa do klepania kodu dla ktorej nie oplaca sie wydawac pieniedzy w godnej dla zycie formie- umowa o prace. co z tego ze daja mi pakiet medyczny, biurko,pomieszczenie klimatyzowane jak skapia na wartosciowa forme zatrudnienia. Czym rozni sie programista php od programisty c++ ? W obu wypadkach tworzymy oprogramowanie, z ktorego firma czerpie ogromne zyski. Gdzie bez naszej pracy czesto w domu po godzinach nic by w terminie nie dostali i nie mogliby na nas zarabiac. Nie wiem jak jest w przypadku innych zawodow ale wedlug mnie ludzie z IT w ostatnim czasie maja gorzej niz mieli jeszcze 2-3lata temu. Gdzie normalnym bylo zatrudnienie wylacznie na umowe o prace. Dodatkowo, chyba mamy wieksza odpowiedzialnosc no i znamy dokladniej bebechy danej firmy.Jej jasne i ciemne strony. Pracodawcy chyba tego ni rozumieja, albo zapanowala jaks tendancja do olewania programistow. Macie moze podbne odczucia ? Mimo, ze dobrze zarabiam to mysle nad przekwalifikowaniem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajny temat więc się przyłączę. Ja np dopiero zaczynam w tej branży ale wkurza mnie przede wszystkim to jak cenią się gówniarze. Na zlecenia przez net widzę że takie rzeczy jak playery na stronki itp pierdoły niektórzy są gotowi robić za marną stówę ;/ a czemu ? Oczywiste jest to że jadą na piratach flash itd - przyznam że sam złotko nie jestem. Też musiałem jakoś zacząć ale właśnie zakładam jednoosobową firmę i przymierzam się jednocześnie do zakupu pakietu web premium macromedi. Odwrotnej kolejności raczej nie brałem pod uwagę bo kto wyda 8 tyś na oprogramowanie by potem się okazało że nie jest w stanie na tym zarobić więc mam nadzieję że mnie rozumiecie. Btw. wracając jeszcze do samo-wyceny to naprawdę nie rozumiem jak można coś robić za grosze ? Ludzie dla których robimy zlecenia w większości przypadków nie są i nigdy nie będą wstanie pojąc najprostszych rzeczy związanych z komputerami a taki np małolat daje sobie dmuchać w kaszę bo klient powiedział że " przecież to wygląda na proste" Nic nie jest proste i wszystkiego musieliśmy się nauczyć więc życzę sobie i Wam by takie osoby z rynku znikły.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 18:22 |