![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bawię się cały czas OOP, ponieważ nudzi mnie używanie gotowych frameworków, a tak to przynajmniej się człowiek czegoś nauczy. I mam pytanie, czy idę w dobrym kierunku w OOP, dla przykładu podaje próbkę działającego kodu:
Ta klasa ma za zadanie wylosowanie jednego zdania, spośród 3tys zdań i wywalenie go na ekran w tagu h1 Ten post edytował ExPlOiT 21.06.2009, 02:23:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod nie jest zły, ale ja bym to zrobił mniej więcej tak:
Kod class content { public $zdania; public $tablica; public $wylosowane; public function __construct($file){ $this->tablica = file($file); } public function getContent(){ foreach($this->tablica as $key) { $zdania[] = $key; } return $this->zdania = $zdania; } public function shuffle(){ shuffle($this->zdania); $wylosowane = $this->zdania; return $this->wylosowane = $wylosowane[0]; } public function view(){ $this->getContent(); $this->shuffle(); return '<h1>'.$this->wylosowane.'<h1>'; } } $new=new content('words.txt'); echo $new->view(); Ponad to można by jeszcze wczytać zawartośc pliku do zmiennej i potem za pomocą explode() podzielić to na zdania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zrobiłem mały przykład (tak na szybko dlatego nazwy atrybutów są trochę pomieszane): Kod class content
{ public $zdania; public $tablica; public $wylosowane; public function __construct($file){ $this->tablica = file_get_contents($file); } public function getContent(){ } public function explode(){ $zdania = explode('. ', $this->tablica); return $this->zdania = $zdania; } public function shuffle(){ shuffle($this->zdania); $wylosowane = $this->zdania; return $this->wylosowane = $wylosowane[0]; } public function view(){ $this->explode(); $this->shuffle(); return '<h1>'.$this->wylosowane.'<h1>'; } } $new=new content('words.txt'); echo $new->view(); Ten post edytował gcdreak 21.06.2009, 07:28:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:41 |