![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wpadłem na oryginalną koncepcję średniej strony internetowej jednocześnie wykorzystując szablon, a w plikach dołączeniowych nadawać zmiennym odpowiednie wartości. Niestety mam pewien problem, mianowicie mając taki kod:
Dużym problemem jest to, że zmienna $title jest w plikach dołączanych i w związku z tym zanim się ona załaduje, tytuł jest już gotowy ale bez tej zmiennej. Czy ma ktoś z was pomysł na rozwiązanie tego problemu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze mam pytanie w sprawie tego co napisał erix.
Cytat Masz model, który wyciąga dane z pliku. Ale masz inny kaprys i zmieniasz na taki model, który wyciąga z bazy. Co do widoków - jeden generuje Ci HTML, chcesz RSS? Zostawiasz kontroler i modele te same, zmieniasz widok na generujący XML. Czyli jeden kontroler może obsługiwać tylko jeden model i tylko jeden widok ? Cytat Zacznij od pliku php który za pomocą odpowiednich parametrów adresu, czy to GET czy ścieżka php (index.php/sraka), wywołaj odpowiedni kontroller - czyli to czym się zajmuje aplikacja i tym co przetwarza ci zadania, czyli pobiera ci modele (po prostu includuje klasy modelu i używa je), i rysuje odpowiednią stronę za pomocą pliku z kodem html i tym co każde napisać konrtoller. Proste? mam nadzieję że zrozumiałeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wybacz, ale nic nie zrozumiałem. Załóżmy że mam stronę i chcę zastosować na niej MVC. Ponieważ nagłówek i stopka mają być w każdym przypadku takie same, chciałbym je przenieść do innego pliku, na przykład zrobić taki nagłówek: Wtedy w widoku miałbym coś takiego:
Nie wiem, czy model miałby się zajmować załączaniem plików, czy nie, ale mógłby mi ktoś pokazać w jaki mniej więcej sposób to zrobić? (W sensie pokazać co ma być w modelu co w kontrolerze i jakie funkcje) Bo ja sam już się w tym pogubiłem Ten post edytował Asmox 20.06.2009, 21:04:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:38 |