![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu widać, że Doctrine zyskuje popularność wśród twórców (i społeczności) Symfony. Ostatnio na blogu symfony pojawiła się informacja, że Doctrine będzie domyślnym frameworkiem dla gałęzi 1.x poczynając od 1.3. W komentarzach jest wypowiedź jednego z twórców, że w gałęzi 2.x będzie wspierana tylko Doctrine.
W związku z tym, chciałbym was zapytać o odczucia w związku z Doctrine. Sam nie znam tego ORM, ale słyszałem trochę złego, szczególnie o fatalnej wydajności tego ORM. Mam projekt, który jest w wersji 1.0 oparty o Propela. Chciałem go przepisać do wersji 1.3 tak, aby korzystał z nowszej i szybszej wersji Propela, ale teraz zastanawiam się nad Doctrine... Problemem jest jednak jej wydajność, bo projekt jest dość mocno oblegany. Jakie są zatem fakty o wydajności Doctrine? Pytam o wrażenia "real life", bo pseudo testy i benchmarki tak na prawdę nic nie mówią, o tym jak ORM będzie sprawował się w prawdziwej aplikacji. Pytanie 2 - czy da się uzyskać podpowiadanie składni w Doctrine na miarę tego w Propelu - niby mała rzecz, ale strasznie ułatwia i przyspiesza pisanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Natomiast wersja 2.0 ma się ukazać przed 1.4, także również nie sądzę, że będzie trzeba długo czekać. Domyślam się, że Sensio ma już sporą część kodu, może tylko prototypy ale jednak. Nawet więcej niż prototypy, skoro Dailymotion już wykorzystuje fragmenty (nie wiemy jednak jak duże) Symfony 2. @Crozin - wsparcie dla Propela to coś więcej niż plugin. Mniej lub bardziej cały framework jest pisany pod ORM - przykładowo do Propela dostajesz generator admina, generator formularzy etc. Boję się, że zabraknie tego typu rzeczy w Symfony 2.0 i wszystko będzie opierać się na Doctrine. Ale właśnie to jest realizowane przez plugin. Plugin dostarcza nie tylko możliwość konfiguracji orma ale również taski do generowania admina, formularzy itp. Jedna z osób pracujących nad rozwojem Doctrine - zdaje się Pan Wage chwalił się niedawno dużym wzrostem wydajności najnowszej wersji Doctrine (która to będzie w symfony 1.3). Chwalili się przyrostem wydajności w wersji 2.0 doctrina. Nie sądzę, że ta wersja zostanie wykorzystana w symfony 1.3 - programiści doctrina mają jeszcze przed sobą dużo pracy, a potem jeszcze trzeba będzie przepisać plugin. Raczej symfony 1.3 domyślnie będzie korzystało z wersji 1.1 albo 1.2 doctrina (o ile zdąrzą ją wypuścić). A co do decyzji sensio odnośnie porzucenia oficjalnego wsparcia dla propela - to nie ma się czemu dziwić. Wystarczy spojrzeć na częstotliwość commitów: http://propel.phpdb.org/trac/log/ Na chwilę obecną można stwierdzić, że ten projekt jest martwy. Więc po co mają inwestować czas w jego wsparcie? Trzeba też pamiętać, że sensio ma interes w tym, żeby programiści używali doctrina a nie propela. Są to szkolenia, które oferują (z symfony i doctrina). W końcu nie po to zatrudnili programistę doctrina, żeby teraz nie czerpać z tego korzyści finansowych. A co do dalszego losu propela - nie sądzę, żeby to zagrożenie spowodowało dalszy jego rozwój. Myślę, że oo prostu brakuje programistów, którzy chcieliby go dalej rozwijać. Pewnie kod też już nie jest pierwszej świeżości i przydałby mu się porządny refactoring (tak, jak w doctrine 2.0). Prawdopodobnie ktoś stworzy plugin dla propela, ale myślę, że wcześniej czy później ludzie i tak będą się od tego orma odsuwać (ze względu na brak rozwoju i poprawy błędów). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:19 |