![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z przygotowaniem raportu/formularza zbiorczego. Strukura bazy: ID | DATA | RODZAJ | NR | KWOTA Co chce osiągnąć? Raport sumujący poszczególne rodzaje, + szczegóły dla wybranych dla konkretnej daty Czyli: 1. Rodzaj 1 SUMA: suma dla rodzaj 1 2. Rodzaj 2 NR1 KWOTA 1 NR2 KWOTA 2 SUMA: suma dla rodzaj 2 itd... Jak to najlepiej rozwiązać? Przy okazji jak przekazać zmienną z formularza do kwerendy? Będę wdzięczny za pomoc, nakierowanie, linki do dobrych tutoriali Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 5.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, ja bym nie zastosowała takiego rozwiązania ponieważ jest ono "sztywne". Wszystkie bazy, które robię wymagają nieustannych modyfikacji. Pojawiają się jakieś nowe wytyczne, nowe potrzeby i muszę wprowadzać dodatkowe funkcjonalności. Zawsze więc staram się szukać czegoś dynamicznego, co będzie działało również wtedy gdy użytkownik wprowadzi RODZAJ625 chociaż niby miało być tylko 12. Listy też tworzę dynamiczne w oparciu o kwerendy z możliwością uzupełniania nawet wtedy gdy teoretycznie takich uzupełnień nie powinno być. W połowie przypadków jednak są. Jednak twoje realia pracy z bazą mogą być zupełnie inne.
Jeśli zaś chodzi o JOIN nie miałam potrzeby korzystania. To jest operator, który łączy dane z różnych tabel pod warunkiem, ze kolumny mają takie same parametry. I tylko tyle wiem. Czasem używam UNION aby pozbierać rozpierzchnięte w kilku exl rekordy do jednej bazy access. Takie porządki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam i powodzenia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:00 |