![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Mam 2 skrypty W nich obu korzystam z bazy danych. Skrypt trzeci jest konfiguracyjny, w których odwołuję się do bazy danych i ustanawiam połączenie, tak jak poniżej config.php
i teraz w obu skryptach aby np coś pobrać z bazy muszę odwołać się do pliku konfiguracyjnego config.php , aby połączyć się ponownie z bazą i zapodać zapytanie: np:
Moja prośba jest następująca: Jak zrobić abym nie musiał w obu skryptach ponownie ustanawiać połączenie z bazą danych tylko raz na początku kiedy loguję się do systemu? Próbowałem coś takiego, kiedy loguję się do systemu:
Ale niewiele pomaga, i tak niestety aby coś wyświetlić w tych skryptach nie wystarczy zrobić querry
bo system wtedy nic nie wyświetli , muszę odwołąć się do pliku konfiguracyjnego poprzez include ('config.php') i wtedy jest ok |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie przeczytałeś dokładnie.
Właśnie problem jest w tym: Jeśli w skrypcie użyję querry, ale bez odwołania się do pliku konfiguracyjnego to niestety nie "leci" zapytanie. Dopiero jak odwołam się do pliku konfiguracyjnego to jest ok. Widocznie nie wystarczy , że raz po zalogowaniu łącze się z bazą. Zdaje się, że system tak się zachowuje , że nie trzyma tego połaczenia. W każdym skrypcie , w którym chciałbym coś wyświetlić z bazy, muszę niestety ponownie się z nią połączyć. Dlatego stworzyłem jeszcze jeden plik config.php , w którym to robię, niestety (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Podsumowując: Czy ma ktoś recepte , jak utrzymywać stałe połączenie z bazą, tak aby nie potrzeba było co zapytanie łączyć się z nią ponownie? B Ten post edytował polibode 17.06.2009, 10:38:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 04:37 |