![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 8 Dołączył: 21.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam config.php (cos takiego:
ale nie wiem jak za pomocą php go zmienić.. można prosić o jakąś podpowiedź ? (config dopinam do plikow za pomoca include_once("config.php") ![]() -------------------- eArena.pl - hosting serwerów gier multiplayer
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja - rozwiązanie z .ini jest niezłe, ale czasami nie chcemy, aby taki plik był jawnie dostępny a nie mamy możliwości zablokowania do niego dostępu (przy pomocy np. .htaccess), stąd popularność zapisywania w plikach .php
Z tym, że zamiast: Kod $zmienna = 23; Ja wolę: Kod id||nazwa||23||opis||parametry - w układzie zmienna, wartość, opis + inne parametry, dzięki czemu taki cfg jest w pełni autonomiczny, kolejność zmiennych dowolna, automatycznie generowany jest formularz, wyświetlany help dla usera etc. Oczywiście całość warto ładnie zserializować i ładować do silnika tylko id + wartość, natomiast resztę wykorzystywać w PA.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:13 |