![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy korzystam z phpMyAdmin to w tabelach wszystkie dane wyświetlane są dobrze, czyli są polskie znaki. Natomiast gdy wysyłam zapytania przez Konsole MySQL w miejsce polskich znaków pojawiają się pytajniki.
Nie które zapytania działają poprawnie. np. jeżeli zadam zapytanie:
albo
skrypt się wykona. Ale gdy zapytam:
gdzie $naglowek to np. Płatki na śniadanie itp. Zostanie zwrócony komunikat taki jak poniżej:
Może mi ktoś coś jeszcze doradzić?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o kodowanie to korzystam z Notepad++ i koduje w utf-8 bez BOM, dodatkowo header i meta tez mam ustawione na utf-8. W pma system porównywania dla połączeń utf8_unicode_ci, a metoda porównywania napisów utf8_bin.
edit: Dzięki za pomoc rozwiązałem problem. Po prostu nie mogę wprowadzać danych przez pma, bo jakoś dziwnie koduje mi te znaki. Ten post edytował zimekk 14.06.2009, 22:52:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o kodowanie to korzystam z Notepad++ i koduje w utf-8 bez BOM, dodatkowo header i meta tez mam ustawione na utf-8. W pma system porównywania dla połączeń utf8_unicode_ci, a metoda porównywania napisów utf8_bin. To i połączenie z bazą danych musisz mieć na UTF8, bo phpMyAdmin od v3.0 działa tylko w kodowaniu UTF-8. zaraz po połączeniu z bazą dajesz
I musi działać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował DREEMus 14.06.2009, 23:09:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 01:54 |