Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Piszemy własnego CMS, czyli: co? gdzie? kiedy? i dlaczego?
morpheouss

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich,

Jak już zapewne większość z Was wie, miałem ostatnio drobne problemy z samym sobą i kodem mojego autorstwa. Postanowiłem wziąść się jednak mocno do pracy i stworzyć jakiś większy projekt - CMS. Mam już pewien pomysł, oraz zarys tego jakby to miało wyglądać w przyszłości, jednak nie odrazu Rzym zbudowano (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Przyznam szczerze że nie wiem od czego zacząć. Czy lepiej jest zacząć od głównego szkieletu, tzn kontroler, itp, czy może z początku zrobić klasy które będę w przyszłości wykorzystywał w projekcie?

Całość chciałbym zbudować obiektowo w oparciu o wzorzeć MVC lub HMVC.
Dziękuję!

P.S. Wiem, że wątki z tym pytaniem przewijały się już na forum, jednak nie potrafiłem tam znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Część z nich schodziła do OT, część odnosiła się paradygmatu imperatywnego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pr0100

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

moim zdaniem słaby pomysł. Większość firm kupuje strony. Jeżeli zaproponujesz klientowi Joomle zamiast autorskiego rozwiązania (opartego na FW) to wątpię czy wykonasz to zlecenie. Era darmowych CMSów dawno się skończyła.

Ale jeżeli pomimo tego chcesz napisać CMSa to:
- zadbaj o pełną modułowośc systemu, tak aby można było wyłączyć nie używane elementy strony
- obsługę różnych baz danych
- możliwość ściągnięcia i instalacji dodatkowych modułów (pluginów)/skórek z Panelu Administracyjnego (coś podobnego do pakietów w linuxie, coś takiego już chyba jest w SMF'ie)
- system cachowania

Jeżeli chodzi o wykorzystanie frameworka to ja bym to porównał do OS w komórce. Symbian/Windows jest zazwyczaj bardziej funkcjonalny niż autorski OS producenta. Ale firmy Apple oraz Google pokazały że zazwyczaj nie znaczy zawsze. Jeżeli zamierzasz to zrobić na poważnie to pisz od zera ale jeżeli masz tylko nadmiar wolnego czasu to pisz na FW.

Co do MVC to byłbym ostrożny. Wzorzec ten jest bardzo dobry ale tylko gdy doskonale wiemy co chcemy zrobić. Jakoś nie wyobrażam sobie rozbicia projektu na moduły napisanego według tego wzorca. Jak wyłączyć moduł z "komentarze" jeżeli jest on wykorzystywany w 4 kontrolerach i 15 widokach? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Pr0100 14.06.2009, 00:03:01
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:47