Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Piszemy własnego CMS, czyli: co? gdzie? kiedy? i dlaczego?
morpheouss

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich,

Jak już zapewne większość z Was wie, miałem ostatnio drobne problemy z samym sobą i kodem mojego autorstwa. Postanowiłem wziąść się jednak mocno do pracy i stworzyć jakiś większy projekt - CMS. Mam już pewien pomysł, oraz zarys tego jakby to miało wyglądać w przyszłości, jednak nie odrazu Rzym zbudowano (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Przyznam szczerze że nie wiem od czego zacząć. Czy lepiej jest zacząć od głównego szkieletu, tzn kontroler, itp, czy może z początku zrobić klasy które będę w przyszłości wykorzystywał w projekcie?

Całość chciałbym zbudować obiektowo w oparciu o wzorzeć MVC lub HMVC.
Dziękuję!

P.S. Wiem, że wątki z tym pytaniem przewijały się już na forum, jednak nie potrafiłem tam znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Część z nich schodziła do OT, część odnosiła się paradygmatu imperatywnego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Riklaunim

-----

Sam używam Gentoo, ale jakoś nie zdobywa szturmem rynku dzięki nowym projektom, podobnie Joomla nie jest super produktem, a jednym z wielu CMSów na rynku. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni co "wie lepiej" i "napisze lepiej" niż grupa zawodowców, która stworzyła powszechnie uznawaną i używaną aplikację. Próbować można, ale też trochę realizmu. Jeżeli chcesz pisać frameworka to warto znać to co już wymyślono żeby wyłapać to co ci się nie podoba, co można zmienić. Rozważania o wzorcach są bez sensu bo one nic same z siebie nie dają. Najpierw rozplanowano sobie jak rozłożyć kod, a dopiero później nazwano to MVC. CMS/Framework w PHP to nie jest wykład z filozofii Javy, ani technologia kosmiczna. Tych co chcą użyć aplikacji wali czy on jest MVC czy ŚŁŹ, tak samo jak użytkownik GMAILa zwisa czy on jest zgodny z XHTML 1.1 Strict czy nie. Ważne żeby spełniał ich oczekiwania.
+Quote Post
kbsucha

-----

Cytat(Riklaunim @ 13.06.2009, 23:52:25 ) *
Sam używam Gentoo, ale jakoś nie zdobywa szturmem rynku dzięki nowym projektom, podobnie Joomla nie jest super produktem, a jednym z wielu CMSów na rynku. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni co "wie lepiej" i "napisze lepiej" niż grupa zawodowców, która stworzyła powszechnie uznawaną i używaną aplikację. Próbować można, ale też trochę realizmu. Jeżeli chcesz pisać frameworka to warto znać to co już wymyślono żeby wyłapać to co ci się nie podoba, co można zmienić. Rozważania o wzorcach są bez sensu bo one nic same z siebie nie dają. Najpierw rozplanowano sobie jak rozłożyć kod, a dopiero później nazwano to MVC. CMS/Framework w PHP to nie jest wykład z filozofii Javy, ani technologia kosmiczna. Tych co chcą użyć aplikacji wali czy on jest MVC czy ŚŁŹ, tak samo jak użytkownik GMAILa zwisa czy on jest zgodny z XHTML 1.1 Strict czy nie. Ważne żeby spełniał ich oczekiwania.

Amen.

Ja jeszcze wrócę do tego HMVC? Ile poświęciłes czasu na przeglądniecie materiałów na ten temat w internecie? Na pierwszej stronie googla na frazę HMVC, znalazłem co najmniej 3 ciekawe strony traktujące o tym wzorcu, przeglądnąłem je pobieżnie i wydają się solidnie napisane, są nawet jakieś przykłady implementacji.

pozdr
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:34