![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
potrzebuję posortować i przeszukać kilka krótkich tabelek, ale nie chciałbym w tym celu nawiązywać połączenia z bazą danych. Są jakieś funkcje w php działające jak te dwie z SQLa? Szukałem w manualu ale nic nie znalazłem. Czy pozostaje tylko ręczne napisanie tych funkcji? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erix nie do końca rozumiem. Funkcja iconv służy do zamiany kodowania stringu. Ale nadal nie widzę jak ma to pomóc w rozwiązaniu problemu. Mam na dysku strukturę plików i katalogów w których nazwach są polskie znaki diakrytyczne. I są one ważne. Np nazwa pliku ze zdjęciem, jest jednocześnie opisem zdjęcia, nazwa katalogu jest jednocześnie elementem menu nawigacyjnego. Czyli na stronie wyświetlam często nazwy owych plików/katalogów właśnie z "niedozwolonymi znakami", kodowanie strony to utf8. Wszystko wyświetla się poprawnie. Ale np w odnośnikach są polskie znaki. Dwa, nazwy tych odnośników, jak i reszta kodu strony są tworzone przy pomocy php - odczyt plików/katalogów i wyprodukowywanie strony html.
Jeśli dobrze rozumiem, to fakt, że serwer/os sobie z tym radzi nie musi być regułą i jak przeniosę stronę na jakiś inny, bardziej egzotyczny,to coś się może rypnąć? Czy to o to chodzi? Bo jeśli ktoś przegląda stronę www używając kodowania ascii, to trudno, żeby coś ciekawego zobaczył. Tym się nie martwię. Natomiast ważne jest czy jeśli w nazwie odnośnika będzie 'www.strona.com/kolory ęąć/index.php?a=żółta żółć&różowy róż' to czy z tym może być jakiś problem? Czy jeśli ktoś będzie korzystał z kompa gdzie jest tylko os w angielskiej wersji językowej i przeglądarka również i nie obsługuje kodowania utf8 albo iso, to czy będzie mógł otworzyć stronę i zobaczyć na niej niepoprawnie wyświetlane teksty, czy w ogóle jej nie da rady otworzyć? Jednym zdaniem: Czy polskie znaki w adresie, nazwach odnośników coś mogą popsuć? Pytając o wygląd odnośników miałem na myśli wygląd odnośnika w pasku adresu a nie na stronie www: 'www.strona.com/kolory ęąć/żółta żółć i różowy róż/' zamiast www.strona.com/kolory ęąć/index.php?a=żółta żółć&różowy róż' czy przekazując getem wartości zmiennych muszą one tak straszyć a adresie? Może da się je jakoś ukryć/zamaskować? PS Czy jeśli odczytuje te nazwy plików/katalogów i umieszczam je na stronie to powinienem zmienić jakoś ich kodowanie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 20:53 |