Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript]Obsługa formularzy
patryczakowy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam interesują mnie dwa efekty uzyskane w tej ankiecie http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/4967 zaznaczam że temat jest zupełnie przypadkowy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) .
Chodzi mi w jaki sposób uzyskać taki efekt jak jest tam po kliknięciu wyczyść odpowiedź.
A drugi są pytania otwarte pola textarea po kliknięci którego zaznacza się od razu odpowiedź w tym momencie jest to checkbox ale interesują mnie również kontrolki typu radio.
Za wszelkie rady i sugestię będę bardzo wdzięczny.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
patryczakowy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wielkie dzięki teraz elegancko działa nawet rozszerzyłem to o pola typu select jedno jest pewne bez waszej pomocy jeszcze troszkę bym czasu przy tym spędził no cóż pora sobie zakupić jakąś nową lekturę z javascriptu.

no i znowu się zaciąłem przy tych tablicach, a więc teraz mam problem z walidacją formularza:
  1. <form action="?akcja=#" method="post" name="form" onsubmit="return validate(this);">
  2. <!--Przykładowe textarea --!>
  3. <textarea rows="4" cols="60" name="4[]"/>

no i skrypt którym chcę zrobić walidację:
  1. function trunc_space(str) { if (str.length>0) while (1) if (str.charAt(0)==" ") str=str.substring(1,str.length) else break
  2. return str } function validate(form){ var p=0;if (trunc_space(form.4[0].value).length < 15)) alert("Odpowiedź na pytanie nr 3 jest nieprawidłowa, zbyt krótka, min. to 15 znaków.");p=1} else if (trunc_space(form.4[0].value)=="") alert("Nie została udzielona odpowiedź na pytanie nr 3 ");p=1} else if (trunc_space(form.3[0].value).length < 15)) alert("Odpowiedź na pytanie nr 4 jest nieprawidłowa, zbyt krótka, min. to 15 znaków.");p=1} else if (trunc_space(form.3[0].value)=="") alert("Nie została udzielona odpowiedź na pytanie nr 4 ");p=1} else {p=0}; if (p==0) return true; else return false;}

Nie działa mi żaden zapis:
form.4[0].value
form.4[].value
form.4.value

Z góry dzięki za rady
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:33