![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie
Oplaca sie cachowac zapytania z bazy danych jesli cachuje dany box. np. cachuje calego newsa(ilosc komentarzy, autora, kategorie, tagi etc.) Tak na chlopski rozum nie oplaca sie cachowac zapytan i tego boxu (wtedy najpierw bedziemy musiel cachowac zapytanie a potem dany box - co za tym idzie bezsensu robimy cachowanie bazy). Jesli moje myslenie jest dobre i w tym przypadku nie oplaca sie cachowac zapytania to mozna zrobic tak z wszystkim tj. komentarze (nie cachujemy zapytan tylko caly box z komentarzami tj. autor, + dodatkowae opcje(np ilosc znajomych etc)) Patrzac na to cachowanie bazy danych jest zbedne(biorac pod uwage ze np. mysql ma system wlasny cachujacy)... Jesli sie myle prosze o napisanie co jest bardziej oplacalne(mowimy o tym aby strona chodzila szybciej i mowimy tu o stronie gdzie dziennie jest grubo ponad 100 tys odslon ! ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Różnice są na tyle niewielkie, że zdecydowanie lepiej wybrać PDO (lub jego rozszerzenie wedle potrzeb). Na pewno? Ja nie jestem tego taki pewien: http://dealnews.com/developers/php-mysql.html Cytat A gdy nam sie trafi ze musimy pobrac kategorie ktore sa zapisane w innej tablicy i zeby odczytac je wszystkie trzeba wykonac while Cytat Tak wykonamy robiac petle w petli a gdy chcemy tego uniknac? To jak to mozna optymalnie pobrac? Przecież jak masz napisaną relację jeden - do-wielu (news - news2cat - cat) wszystko leci jednym zapytaniem i po prostu wyciągasz. Cytat - teoretycznie kod strukturalny jest szybszy od class Ale dużo ciężej coś poprawić/zarządzać. Jak zmienisz np. front-end do bazy, to wymieniasz tylko klasę, a nie łapiesz dziesiątki funkcji. O problemach z widocznością/zasięgiem/porządkiem wśród zmiennych nie wspomnę. Cytat - nie powinno sie korzystac z frameworkow(po co komu xxx klas ktore pozeraja cenny czas) Zależy. Przy większych projektach tworzy się dedykowane rozwiązania. Cytat -cachowanie boxow A gdyby tak całych stron? Powiedzmy - na tylko minutę, przy wielu użytkownikach połączonych jednocześnie zmniejszy diametralnie obciążenie (pomijam części wymagające logowania, etc). Zobacz, jak działa np. WP-Supercache. Cytat -klase na sesje, klase na autoryzacje(dostep do danych podstron). Nie lepiej ACL zintegrowany z sesją? Cytat -PDO + klasa dziedziczaca do niej. Patrz, link wyżej. PS. O shm/akceleratorach przypominać chyba nie muszę? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:44 |