Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dziwne kodowanie polskich znaków, MySQL
rugby

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zauważyłem, że w mojej bazie danych MySQL polskie znaki zachowywane są w dziwny sposób:

Kod
"Ä…"=>"ą"
"ć"=>"ć"
"Ä™"=>"ę"
"ó"=>"ó"
"Å‚"=>"ł"
"Å„"=>"ń"
"Å›"=>"ś"
"ż"=>"ż"
"ź"=>"ź"
"Å�"=>"Ł"
"Ó"=>"Ó"
"ü"=>"ü"
"ä"=>"ä"
"Å‘"=>"ö"
"Å�"=>"Ö"

Strona, która na moim serwerze wyświetla dane z bazy ma kodowanie UTF-8 i wyświetla znaki poprawnie. Kiedy zrobię zrzut bazy i zaimportuję go na inny serwer przez phpMyAdmin, to polskie znaki mają postać niepoprawną mimo takiej samej strony wyświetlającej je.

Jakim programem skonwertować te niepoprawne znaki na ich odpowiedniki w UTF-8?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
są w jakiejś odmianie Unicode, gdyż 1 znak zajmuje 2 bajty (tak jak przy UTF-8).

Gdyby był unicode, to wszystki znaki by tyle zajmowały. UTF zapisuje dwubajtowo znaki wykraczające poza zakres ASCII.

Cytat
jak na mojej stronie (też z kodowaniem UTF-8) dam "set names utf8" to wyświetla właśnie takie krzaczki jak powyżej, a jak nie dam to wyświetla znaki zapytania zamiast polskich znaków w Firefoxie.

Dopisz to samo zapytanie do pliku, który importujesz. (na początku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
+Quote Post
rugby

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(erix @ 2.06.2009, 10:47:40 ) *
Gdyby był unicode, to wszystki znaki by tyle zajmowały. UTF zapisuje dwubajtowo znaki wykraczające poza zakres ASCII.
Unicode to tylko zestaw znaków, a UTF-8 to właśnie jeden z systemów ich kodowania.
Cytat(erix @ 2.06.2009, 10:47:40 ) *
Dopisz to samo zapytanie do pliku, który importujesz. (na początku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
Dopisałem, dalej mam krzaczki zamiast polskich liter.

Natomiast znalazłem ten ciekawy post, przydałoby się takie bbWP2UTF8 dla dowolnych plików SQL, bo ręcznie mi się wszystkich polskich znaków nie uśmiecha zamieniać.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 1.04.2026 - 20:20