![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie pomyslalem o wykonaniu szkolnego portalu jako przyklad dla ogolnej mojej koncepcji CMS-u.
Zalaczam url: http://208.67.193.20/Cms/Islo/Index.php i bede wdzeczny za opinie. Dodam,ze nad tym portalem pracowalem jeden wieczor (kopuj & wklej) i uzywajac mojej technologi SOWACMS. Ten post edytował 60156 28.05.2009, 03:20:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie ma wglądu w PA ani kod źródłowy. Poza tym za dużo JS - czy naprawdę nie można się bez nich obejść? I czemu są wrzucane na początku strony? To wszystko bez problemu można zrobić w PHP, strona strasznie przez to traci na użyteczności. I dlaczego takie brzydkie linki do podstron? Warto się pokusić choćby o minimalne wsparcie dla SEO - to poważny błąd. I co daje rejestracja na takiej stronie?
No i czy da się tym postawić serwis mający np. 3 kolumny? A zrobić na stronie głównej 3 kolumny a na pozostałych 2? Jeśli CMS narzuca określony schemat strony to jest do kitu - to użytkownik powinien od początku do końca mieć możliwość zaprojektowania strony. Nie można zakładać, że ktoś też się nie zna na HTML i CSS, jak ktoś tworzy stronę to musi się na tym znać, a jak się nie zna to jego strata - poza tym jak chcę Twoim CMS'em stworzyć profesjonalną stronę to nie mogę, bo on mi narzuca gotowy kod html - takie podejście jest błędne. Mam też duże wątpliwości odnośnie styli - wyglądają na niezoptymalizowane, powinien być tylko jeden arkusz styli dla każdego z mediów, powinny się wczytywać tylko te style, które są aktualnie używane no i co ma użytkownik zrobić, jak chce wrzucić na stronę tabelkę z oddzielnym stylem dla wydruku czy projektora? A jakość kodu HTML to wręcz katastrofa, pomimo wstecznie kompatybilnego doctype transitional walidator wyrzuca ponad 100 błędów. I rozumiem, że nie mogę postawić strony XHTML 1.0 Strict i ISO 8892? Jak klient sobie takiej zeche to co zrobisz wtedy? Albo 3 kolumn? I sobie jeszcze wredny patogen ubzdura, żeby przechodziła walidację? Przebudujesz całego CMS'a? Sorry że się tak czepiam, ale mam dość generatorów gotowych stron nazywanych CMS'ami - oczekuje od podobnych aplikacji tego, żę dadzą mi silnik a stronę od początku do końca stworzę sam i CMS w niczym mnie nie będzie ograniczał. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 17:47 |