Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [js/css] oddzielenie wyglądu od treści - css w osobnym pliku + javascript
wujek_bogdan

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

przyzwyczajony jestem do oddzielania wyglądu od treści, staram się wieć nie umieszczać styli wewnątrz tagów html, a w osobnym pliu *.css. Niestety javascript sobie z tym nie radzi. jeśli chcę pobrać właściwość jakiegoś elementu o danym ID, muszę style umieszczać wewnątrz tego znacznika. czy jest na to jakiś sposób, tzn czy można "zmusić" skrypt js, aby czytał style tagów z pliku .css ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Ale to Ci na jedno wychodzi... To, co zmodyfikujesz w DOM nie jest przecież odzwierciedlane w plikach...

Poza tym, zamiast zmieniać style, zmieniałbyś klasy, to byłby najlepszy porządek.
+Quote Post
skowron-line

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(erix @ 29.05.2009, 11:33:45 ) *
Poza tym, zamiast zmieniać style, zmieniałbyś klasy, to byłby najlepszy porządek.

Zmiana klas nie jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku dużej ilości danych w stylu. Po co powielać rzeczy których się nie ma zamiaru zmienić moim zdaniem to będzie tworzyło dodatkowy bałagan + niewiadomo czy kolega ma z góry zdefiniowaną wartość koloru na jaki chce zmienić jeżeli będzie wyliczana dynamicznie to również to rozwiązanie się nie sprawdzi.
No ale mogę się mylić znam się na CSS tyle co na lotach w kosmos ( wiem w którą stronę ).
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 08:12