![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym dać "miejsce" na własną stronę w moim serwisie. Problem polega na tym, że nie koniecznie będą to osoby zaufane.
Dlatego zapytam wprost. Jak i co mam zablokować (aby nie blokować niczego dla siebie) Webserv ma katalog dla userów także oni będą mieli tam swoje "konta" (w tym wypadku foldery) Zależy mi na blokowaniu funkcji takich jak: * file_(get/put)_contents * file * fopen, fwrite, fclose, flock * curl (tutaj ew. mogę wyłączyć bibliotekę) (co jeszcze przyda się przy zabezpieczaniu ? ) MySQL - tworzę usera i bazę o nazwie identycznej jak nick, odejmuję mu troszkę praw. Ma dostęp tylko do swojej bazy. Czy to jest bezpieczne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi, nie wiem czy dobrze rozumiem twoją idee
masz stronę, na której zalogowana osoba może sobie stworzyć "własną stronkę", a więc ma do dyspozycji pole tekstowe, gdzie wpisuje HTML, a ty mu chcesz dać możliwość korzystania z jakiś zmiennych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi, nie wiem czy dobrze rozumiem twoją idee masz stronę, na której zalogowana osoba może sobie stworzyć "własną stronkę", a więc ma do dyspozycji pole tekstowe, gdzie wpisuje HTML, a ty mu chcesz dać możliwość korzystania z jakiś zmiennych? Nie. Zgłasza się do mnie osoba, która chce zrobić fansite do serwera. Wysyła mi swoje pliczki, ja je przeglądam, wgrywam na serwer. (i tutaj zamiast przeglądać wolałbym blokować niektóre funkcje) Co do korzystania ze zmiennych, dostaje dostęp do bazy, lecz na fansite dane takie jak użytkownicy obecnie zalogowani etc . mogą się przydać to chciałbym je udostępniać poprzez swoją klasę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 17:30 |