Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CDN] Subdomena dla stałych treści strony, Content Delivery Network
vokiel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytanko odnośnie CDN (Content Delivery Network), czyli tworzenia tak jakby rozproszonej architektury w celu minimalizacji czasu ładowania strony poprzez rozdzielenie treści na kilka serwerów. Idea pomysłu, nad któym się zastanawiam byłbay troche inna niż ta oryginalna CDN, a mianowicie rozważałęm opcję utworzenia subdomeny dla elementów stałych (css, img, js) i ew umieszczenie jej na innym serwerze.

Ciekawi mnie czy samo utworzenie subdomeny, i ładowanie grafiki, css i js z niej jest w stanie przyśpieszyć ładowanie się strony (czy przeglądarka nawiąże więcej połączeń z serwerem, gdy np obrazki będą linkowane jako http://img.domena.pl/bg.jpg?

Oraz o ile może być wydajniej gdy elementy te będą umieszczone na oddzielnym hostingu.

Przykładowo jeśli korzysta się z hostingu współdzielonego, ma się kilka stron na jednym koncie, to może warto byłoby przenieść statyczne elementy na drugi?
Co o tym myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
vokiel

-----

Tak właśnie myślałem, że sama subdomena nie wystarczy.
Drążąc temat, to co w przypadku, gdy mam np dwie domeny:
test.pl i test.eu, na test.eu hostuje stałe elementy, a cała stronka stoi na test.pl. Ten sam serwer, tylko domena test.eu jest skierowana na katalog.
Prędkość wysyłania plików się nie zmieni, ale czy w takiej sytuacji przeglądarka nawiąże więcej połączeń? Będzie to już wszak inny adres, inna domena.
+Quote Post
nexis

-----

Cytat(vokiel @ 25.05.2009, 22:09:10 ) *
Drążąc temat, to co w przypadku, gdy mam np dwie domeny:
test.pl i test.eu, na test.eu hostuje stałe elementy, a cała stronka stoi na test.pl. Ten sam serwer, tylko domena test.eu jest skierowana na katalog.
Prędkość wysyłania plików się nie zmieni, ale czy w takiej sytuacji przeglądarka nawiąże więcej połączeń? Będzie to już wszak inny adres, inna domena.

Takie rozwiązanie jest raczej wymuszone. Udajesz, że odciążasz główny serwer od plików statycznych, ale tak naprawdę tego nie robisz. Trzeba też wziąć pod uwagę, że kolejna domena to dodatkowe zapytanie do serwera DNS o adres IP. Podsumowując odradzałbym takie rozwiązanie.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 17:58