![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ma ktoś może jakiś sprawdzony sposób na sprawdzenie hasła pod warunkiem że zawiera: - małą literę - wielką literę - cyfrę od 0 do 9 - znak specjalny Gdzieś czytałem że można użyć w wyrażeniu znak "?=" ale nie wiem zbytnio jak go zastosować. Dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem odpowiedzi na bardzo podobne pytanie i znalazłem ten post, niestety podane rozwiązanie jest błędne, ponieważ:
- zwraca true gdy na końcu ciągu jest znak specjalny, a nie dowolne jego wystąpienie. - warunek {6,16} zwraca true jeżeli wystąp iminimum 6 razy kombinacja: dowolny znak alfanumeryczny potem znak specjalny. Nie udało mi się niestety napisać takiego jednego wyrażenia, które by sprawdzało wszystkie podane warunki na raz. Ja zrobiłem to za pomocą czterech oddzielnych wyrażeń:
Zapewne da się to bardziej uprościć tylko pytanie czy jest sens tracić na to czas. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:34 |