Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] zamiana zawartości stringu na zmienne
rfoltman

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich

Mam następujący problem który mimo przeszukania u wujka Googla nie udaje się rozwiązać
Próbuję napisać klasę która by pobierała raporty .csv z programu Vatowiec i następnie wyświetlała wyniki na stronie www. Raporty różnią się ilością kolumn i ich nazwami . Aby rozwiązać ten problem należałoby , jak sądzę , skorzystać z instrukcji list . Już udało mi się doprowadzić do sytuacji w której otrzymuje przedzielone przecinkami wyrazy 1 wiersza np Lp , Nazwa , Typ ... itd . Mój problem polega na tym że nie potrafię dołączyć znaku zmiennej $ do uzyskanych wyrazów tak aby uzyskać formę list($lp,$Nazwa........) .Wykorzystanie implode i eval nie dało rezultatu . Będę wdzięczny za jakieś sugestie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
AngelusPL

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Jak dobrze pamiętam to plik .csv to plik tekstowy gdzie wartości pól są oddzielone jakimś znakiem, np. ','.

Ja proponuję zrobić tak:

1. Pobieranie linijki pliku do zmiennej do póki nie zostanie natrafiony na znak końca pliku.
2. Zachowanie do tablicy rozbitej na pola linijki za pomocą explode
3. Po zakończeniu pobierania wyświetlenie za pomocą foreach zestawienia.

Pozdrawiam

Ps. Najlepiej wrzuć kawałek pliku i to co już masz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował AngelusPL 18.05.2009, 13:35:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 10:18