Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [uml] Indetyfikacja klas
patryczakowy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam zacząłem bawić się troszkę uml zakładam temat tutaj bo niestety niema na tym forum działu uml i w tym miejscu raz jeszcze rzucę propozycję utworzenia takiego działu. W końcu wcześniej czy później każdemu programiście przyjdzie się zmierzyć z tym językiem.
Problem mam taki zacząłem szukać klas jakie powinny być w projekcie no i przy identyfikacji klas ukazało mi się mnóstwo list np:
lista ofert, lista wiadomości, lista zamówień i wiele wiele innych.
I teraz pytanie jak to rozwiązać w pierwszej chwili pomyślałem klasa bazowa(abstrakcyjna) lista a każda lista będzie dziedziczyć po tej klasie jakieś podstawowe właściwości.
Ale w ten sposób będę miał mnóstwo(dziesiątki) rożnych klas dziedziczących po liście.
To drugi pomysł jedna klasa lista obsługuje wszystkie listy. No i to też nie wydaje mi się dobrym pomysłem może ktoś zaproponuje jakieś ciekawe rozwiązanie.

Ten post edytował patryczakowy 16.05.2009, 20:06:38
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Crozin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
inne zaś będą posiadać metody dodawania, usuwania
Ale zapewne ograniczy się to do dodania/usunięcia elementu z listy i niczego więcej? Zwykła tablica spisze się doskonale.
Cytat
przecież nie dodaję obiektów do listy tylko tworzę obiekty a lista to tylko zbiór tych obiektów
Ale i tak na jakimś tam etapie do tej listy (nieważne czy to będzie zwykła tablica czy jakiś obiekt) dodajesz utworzone wcześniej obiekty.
Cytat
Więc może jedna klasa lista która będzie przyjmować różne obiekty i je wyświetlać
Ale wyświetlać, czyli co? Zwracać, generować kod HTML czy coś innego?
Cytat
ewentualnie sprawdzać czy dany użytkownik może oglądać tą listę
IMO to powinno być wykonane przed utworzeniem jakichkolwiek obiektów, do których ktoś nie ma dostępu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:58