![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
czy jest możliwość ułożenia takiego zapytania, które wymuszałoby obecność w stringu minimum 3 liter oraz dopuszczałoby podanie 1 myślnika? w skrócie: minimum 3 litery, maksimum 1 myślnik. po różnych kombinacjach wydaje mi się, że nie za bardzo. ale nie jestem w te klocki za dobry dlatego proszę o pomoc. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
minimum 3 litery, maksimum 1 myślnik To oczywiście jest troszkę inne rozwiązanie bo wykorzystujące funkcję, a nie wyrażenie regularne. Nie wiem jak z wydajnościa, która będzie lepsza. Czy wyszukiwanie za pomocą wyr. reg. korzystające z teorii automatów skończonych czy też korzystając z tej funkcji i jednej pętli for (złożoność liniowa). A oto sama funkcja:
W każdym razie do czasu aż ktoś napisze dobrze to wyr. reg. (jeżeli już koniecznie musisz użyć wyr. reg.) możesz skorzystać z tej funkcji. Oczywiście zalecane byłoby żebyś dopisał jeszcze warunek na początku tej funkcji na wypadek, gdyby argument funkcji nie był łańuchem znaków, ale... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował MySQL 16.05.2009, 18:42:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 19:12 |