![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Na prośbę empathon'a zakładam niniejszy temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę specjalne marudzić, ale czy temat nie tyczy się czasem Metaprogramowania a nie zastosowań przestrzeni nazw wraz z rozwiązaniami nowego PHP?
Metaprogramowanie, to... dziwna rzecz. Wydaje mi się, że mniej więcej łapię założenia jakie kierują metaprogramowaniem. Umyka mi za to trochę sens takich rozwiązań... Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której użycie metapr. byłoby conajmniej wskazane (i optymalne). Generowanie kodu który w niedalekiej przyszłości miałby zostać wykonany to (wybaczcie, widocznie nie mam aż tak wielkiej wyobraźni) przerost formy nad treścią. Chyba, że ten temat jest czysto teoretyczny i pomija pytanie "po co?" na rzecz "czy da się?" bo nie sądzę, żeby skrypt sam był w stanie uzupełnić sie o newralgiczne elementy. Hmm, ORM? I tak mnie właśnie coś ruszyło... Czy rozwiązanie Zend Framework odnośnie klas tablic objętych relacją i wywołań właściwie nieistniejących metod finderów podpada pod Metaprogramowanie? Chodzi mi o wywołanie metody:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 01:27 |