![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: to moze nie jest zwiazane z tematyka foruma, ale...
:?: Jak uwazacie: Jaki jest rynek pracy? Czy latwo jest znalesc prace czlowiekowi ze znajomosica powiedzmy: php, MySQL, XML w miare dobrze platna prace? :!: Czy tez php to strata czasu i jedynym wyjsciem jest przekwalifikowanie sie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiec, co mowisz pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif) :wink: Na zajęciach z przedmiotu o enigmatycznej nazwie Podstawy Terorii Obliczalności kobieta uzmysłowiła nam, że programista nie zarabia adekwatnie do swoich umiejętności. Najwięcej zarabiają ci, którzy potrafią "przetłumaczyć" programistom to, o co chodzi zleceniodawcy. I jest w tym trochę racji - programista to taki Murzyn od brudnej roboty.
Cytat Moje pytanie brzmi jak zacząć ? Ewentualni pracodawcy wymagają portfolio, linków do wykonanych prac itp, a my mamy co najwyżej swoją stronę może i dobrą ale jedną jedyną i to w dodatku robioną dla siebie a nie na zamówienie. W związku z tym nas nie biorą do swojej pracy (chodzi mi tu o zlecenia jakich wiele się pojawia), nasze portfoloi się nie powiększa i kółko się zamyka.
To fakt, że trudno dzisiaj o portfolio. Oferty pracy w niemal każdej dziedzinie aż roją się od sformułowań typu: "Osoba młoda z doświadczeniem minimum 2 lata" - czy to nie paradoks? Jeśli chodzi o php, to widziałem kilka ogłoszeń w usenecie (np. na napisanie prostego sklepu), w których było napisane: "Portfolio i ewentualnie propozycja rozwiązania". Spójnik "i" można portaktować jak "lub" - czytałem kiedyś artykuł o ofertach pracy i stwierdzono tam, że pracodawcy niekoniecznie zależy na spełnieniu wszystkich, "wymaganych" warunków, tylko na zebraniu sporej liczby zgłoszeń, z których będzie mógł ewentualnie wybierać i przydzielać do różnych zadań. Nie znaczy to oczywiście, że spełnienie tylko warunku posiadania prawa jazdy pozwala nam twierdzić, że nadajemy się na stanowisko "dyrektora zespołu rozwoju i wdrażania rozwiązań telekomunikacyjnych" :mrgreen:
Co z tym fantem? Osobiście postanowiłem napisać kilka przydatnych, rozbudowanych skryptów (a może nawet w okrojonej wersji za darmo, a co!), ale nie na zamówienie, tylko dla siebie - żeby uczynić z nich moje portfolio. Skoro nie mam zleceń, sam je sobie daję. I jeszcze jedna kwestia: znajomości to dobra rzecz - to fakt. Tylko jak robię portal dla mojej babci, to przecież nie mogę od niej żądać kokosów z jej wykonanie, bo to moja babcia! :mrgreen: P.S. Ten pierwszy głos na opcję numer 1, to ja oddałem. Chociaż po głębszym zastanowieniu stwierdzam, że jest fatalnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 1.10.2025 - 08:53 |