![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 9 Dołączył: 30.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumuję, pierwszy raz pisze opp php (powiedzmy).
robię sobie klase. ma ona jakieś tam wlaściwości i metody. powiedzmy user, ktory jest wczytywany z bazy - jakie przyjąć kryteria co do tego, ktora ze zmiennych powinna być typu private, public, czy protected? jeśli mam profil->imie_i_nazwisko to czy lepiej to zostawić public i zmieniać jej wartość bezposrednio czy lepiej bawić się dla każdej zmiennej w metody setNazwisko($nazwisko) itd? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Public - powinny być te dane, które chcesz wyświetlić na stronie, np danie imienia i nazwiska na stronie w np. panelu nie jest złym pomyśłem, więc można dać public. Private to dane, które nie koniecznie powinny być pokazane, ale są ważne dla całego procesu działania systemu, no nie wiem, może ID? Co do protected, są to takie dane które będą używane tylko w jednej klasie, i w klasach dziedziczących. Trudno podać mi teraz przykład. Ale wiesz, to wychodzi w praniu.
Pozdro (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:23 |