![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam wiem tematow bylo wiele ale tym razem musze podjac decyzje w 100% nie raz podchodzilem do C/C++ kiedys nawet czytalem o Pascalu bo podobala mi sie skladnia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) z 2 lata temu.
Problem polega na tym ze w te wakacje ide na praktyki do firmy wujka jak narazie nie wiem co bede tam dokladnie robic tzn w czym kodzic o ile w ogole dadza mi kodzic ale mam zamiar do niego zadzwonic i sie zapytac. Sek w tym ze w koncu chce wybrac dobre,latwe i szybkie narzedzie do kodzenia do tej pory ostro zajmowalem sie tematyka zwiazana z Web kodze cos tam w Php+Sql no i oczywiscie Html (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) do tego jak jest potrzeba to i Jakies Fw Ajax'a lizne ale to tak dla hobby. Teraz chcialbym poszerzyc moja wiedza nie uczac sie 2-3 jezykow naraz albo miec zapal na 2-3 tygodnie bo najlepiej chcialbym wiedziec wszystko ale tak nie mozna dlatego postanowilem nauczyc sie teraz nastepny jezyk ale konkretnie. Wybor stoi pomiedzy C++ lub Delphi inne raczej nie wchodza w rachube chyba ze przydadza sie do moich "potrzeb". Co wymagam od jezyka! -Dobra dokumentacja ksiazki mam ale bez dokumentacji sie nie obejdzie -Dobrego wsparcia na forach. -Dobrego wsparcia ze strony producentow tzn kompilatory i takie tam no wiecie o co chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) -Latwosc i szybkosc w kodzeniu. -Duzo libow -Fajne kompilatory W Delphi przeraza mnie skladnia moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do skladni jezykow "php-owych", ale czytam i czytalem ze jest wiele komponentow ktore duzo rzeczy robia za nas, sa liby dla programowania sieciowego,bazy danych,kodzenie gier,api i wiele innych do tego teraz weszla tez platforma .Net dla Delphi co pozwala tworzyc WWW i wiele kontrolek ActiveX. W C++ przeraza mnie "wielkosc" jezyka ilosc jego libow i w ogole. Samo programowanie nie wyglada w nim trdune oczywiscie nic duzego w nim nie kodzilem aczykolwiek jak pisalem to bardziej w C. W C++ mozna robic praktycznie wszystko jak i zreszta w Delphi. Jak narazie nie wiem co dokladnie chce robic w tych jezykach napewno pisac programy z api pod Winde, np wiem ze w C++ nie ma problemow z pisaniem ich tez pod *unix bo mamy Qt lub WxWidgets a jak to jest z Delphi? Potem bazy danych fajna sprawa i znam kilku ludzi co sie tym zajmuja i niezla kase idzie trzepac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) widzialem nawet niezle zarzadzanie bazy danych Mysql za pomoca Pascala i nawet fajnie wygladalo a wiem ze Delphi ma dobre wsparcie. Sam wybor moze sie tylko zmienic jesli okarze sie ze Firma mojego wujka kodzi zupelnie w czyms innym co przypuszczam moze byc Java. Mam nadzieje ze wypowiedza sie tu doswiadczeni koderzy nie tacy co czytaja w necie tak jak ja ale co kodzili,kodza w tych jezykach jakies zalety czy wady, ja znawca nie jestem ale chetnie bym wysluchal. Pozdro (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczenie się języka tylko dlatego, że w przyszłości może się przydać w pracy przypomina mi zachowanie studentów, którzy idą na informatykę(a nie mają o niej zielonego pojęcia) bo magister informatyki dobrze zarabia ;].
Ja mam prostą filozofię. Po prostu koduję. Jeśli potrzebuję nowego narzędzia(bo w starym języku będzie to mozlona praca/nieoptymalny kod/nie da się napisać) to się go po prostu uczę. Aktualnie pracuję nad stronami internetowymi więc koduję swój framework w php i tak pozostanie przez długi czas. Jeśli postanowię napisać np. plugin do firefoxa aby obslugiwał mi moją stronę to wtedy zastanowię się jakie narzędzie jest mi potrzebne. Co z tego, że teraz zacznę sie uczyć jakiegoś języka jeśli za kilka lat gdy on będzie mi potrzebny dowiem się się, że przestano go rozwijać, zmieniła się składnia/biblioteki. Zresztą, jeśli nie będę w nim programował to sporo rzeczy i tak zapomnę... PS: oczywiście liźnięcie każdego języka aby sprawdzić co nam najbardziej odpowiada nie jest złe. Ten post edytował SHiP 4.05.2009, 22:24:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczenie się języka tylko dlatego, że w przyszłości może się przydać w pracy przypomina mi zachowanie studentów, którzy idą na informatykę(a nie mają o niej zielonego pojęcia) bo magister informatyki dobrze zarabia ;]. A znasz wielu inżynierów budowlanych którzy idąc na studia umieją budować domy? No więc chciałem przez to powiedzieć, powód jak każdy inny. Jednak C# owszem jest wieloplatformowe do pewnego stopnia dziala i na Win32,Linux jak i PDA wystarczy ze jest zainstalowany .Net z tego co wiem WIn32 od latki SP2 ma standartowo platforme .Net same PDA w sumie tez maja bo duzo programow jest napisane w C# a na Linux'a tez jest dostepny .Net jak narazie trzeba tylko poczekac az Tel. Komorkowe tez bede obslugiwaly .Net'a, a z java jest podobne jest mniej problemow ale bez VM tez nie ruszy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) a wkoncu jest ona na rynku 10 lat wiecej niz C#. Aktualnie nie chodze do szkoly informatycznej a przewaznie Panowie Magistrzy to banda debili ktorzy maja tylko papierek a znaja zaledwie Pascala i maja jakis niedorebek z C/C++ po studiach. Człowieku, nie wiedziałem co myśleć o tym temacie i o Twoich wywodach, ale teraz już wiem. Boże, ale farmazony. Magister informatyki to tylko papierek. Buahahaha! Java jest słaba bo inżynierowie przez 10 lat nie wymyślili jak uruchamiać programy bez VM? Jestem ciekaw jak byś sobie poradził na niektórych z przedmiotów na uniwersytecie, pewnie z palcem w ... byś wszystko zdał. No i co do Javy, to rzeczewiście, nie jest to podstawową ideą oraz podstawą istnienia Javy, że kod wykonuje się w VM a nie natywnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A znasz wielu inżynierów budowlanych którzy idąc na studia umieją budować domy? No więc chciałem przez to powiedzieć, powód jak każdy inny. Bardziej chodziło mi o porównanie stosunku do informatyki a nie wiedze. Jeśli ktoś lubi programować to jeśli pójdzie na studia da rade i będzie dobry w swoim fachu. Jeśli ktoś nie lubi a pójdzie tylko dlatego, że się później dobrze zarabia to imho zostanie co najwyżej "klepaczem kodu". Z budowlanką jest tak samo. Na pewno są ludzie, którzy projektuja przed studiami bo po prostu to kochają(i oni będą genialnymi inżynierami)... ps: porównywanie informatyki do innych dziedzin jest moim zdaniem bez sensu. Programowanie to zbyt specyficzne zajęcie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ps: porównywanie informatyki do innych dziedzin jest moim zdaniem bez sensu. Programowanie to zbyt specyficzne zajęcie... No weź bo się zsikam ze śmiechu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Każde zajęcie jest specyficzne, nie twórz z informatyków żadnej elitarnej kasty. Tak samo specyficzne jest bycie sekretarką czy prawnikiem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:12 |